Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kandidátkou na člena Regulačnej rady je S. Beňová

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví ÚRSO, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

O post sa uchádzali Sylvia Beňová, Slavomír Brudňák, Miroslav Čelinský, Jozef Ďuratný a Vladimír Sirotka.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Plénum vo štvrtok v tajnej voľbe zvolilo len jednu kandidátku na člena Regulačnej rady Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Je ňou Sylvia Beňová. Plénum malo zvoliť dvoch kandidátov. Keďže sa tak nestalo, voľbu si poslanci zopakujú v utorok (22. 10.) o 17. hodine.

O post sa uchádzali Sylvia Beňová, Slavomír Brudňák, Miroslav Čelinský, Jozef Ďuratný a Vladimír Sirotka. Parlament musí voliť nového člena rady preto, lebo doterajšiemu členovi Jánovi Horkovičovi vypršalo šesťročné funkčné obdobie 4. septembra tohto roka.

Z dvoch kandidátov, ktorých zvolí parlament, by si mala jedného vybrať prezidentka SR Zuzana Čaputová. Na septembrovej schôdzi sa parlamentu nepodarilo v tajnej voľbe zvoliť dvoch kandidátov ani v opakovanej voľbe. Plénum preto muselo voliť znova.

Členom rady môže byť občan SR, ktorý má technické, ekonomické alebo právnické vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a najmenej 10 rokov praxe v sieťových odvetviach, v cenotvorbe alebo tvorbe koncepcií v energetike a päť rokov praxe v riadiacej funkcii, alebo má technické, ekonomické alebo právnické vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa a najmenej sedem rokov praxe, z toho päť rokov v riadiacej funkcii. Takisto musí mať spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu a byť bezúhonný.

Regulačná rada je jedným z orgánov ÚRSO, ktorý zabezpečuje strategické riadenie a koncepciu regulácie v sieťových odvetviach. Regulačná rada má šesť členov, ktorých vymenúva a odvoláva prezident SR a to tak, aby traja členovia Regulačnej rady boli vymenovaní na návrh Národnej rady SR a traja členovia na návrh vlády. Prezident SR na návrh Regulačnej rady vymenúva a odvoláva predsedu Regulačnej rady.