Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

KDH:Spôsob dosadenia stíhaného funkcionára v inšpekcii vzbudzuje obavy

Na snímke predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský. Foto: TASR Dano Veselský

Šimko v stredu v reakcii na svoj odchod z funkcie vyhlásil, že skutočný dôvod napätia vidí v rozhodnutí nepodpísať návrh na vymenovanie trestne stíhaného policajta do funkcie na policajnej inšpekcii.

Bratislava 19. júla (TASR) - Spôsob dosadenia trestne stíhaného funkcionára na vedúcu pozíciu v policajnej inšpekcii vzbudzuje vážne obavy o budúcnosť právneho na štátu na Slovensku. Tvrdí to mimoparlamentné KDH. Zároveň pripomenulo, že exminister vnútra Ivan Šimko nebol nominantom KDH, ale prezidentky Zuzany Čaputovej. V hnutí si pozastavil členstvo.

"Náš postoj a zároveň podmienka spolupráce na úrovni budúcej vlády je, že politici nemajú čo zasahovať do vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní a policajní funkcionári nemajú čo robiť politiku," uviedla v stanovisku KDH hovorkyňa Lenka Halamová.

Šimko v stredu v reakcii na svoj odchod z funkcie vyhlásil, že skutočný dôvod napätia vidí v rozhodnutí nepodpísať návrh na vymenovanie trestne stíhaného policajta do funkcie na policajnej inšpekcii. Šimko požiadal povereného šéfa inšpekcie, aby s vymenovaním policajta na pozíciu na inšpekcii počkal. Prekážalo mu trestné stíhanie policajta. Premiér Ľudovít Ódor reagoval, že situácia s vymenovaním trestne stíhaného policajta na pozíciu v policajnej inšpekcii nebola žiadnym faktorom, ktorý by ovplyvňoval jeho rozhodnutie v súvislosti s odchodom Šimka.