Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kiska podporil kampaň, ktorá bojuje proti predsudkom o Rómoch

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR - Michal Svítok

Prezident poukázal na výsledky experimentu, v ktorom mali uchádzači o zamestnanie s rómsky znejúcim menom alebo tmavšou farbou pleti až o polovicu nižšiu šancu, aby sa im zamestnávateľ ozval.

Bratislava 20. marca (TASR) - Predsudky voči zamestnávaniu Rómov sú podľa prezidenta SR Andreja Kisku strašné, a preto je rád, že existuje iniciatíva, ktorá sa ich snaží odbúrať. Povedal to po prijatí zástupcov kampane Prijateľní, ktorú organizuje občianske združenie (OZ) Divé maky. To v súčasnosti vyzýva zamestnávateľov, aby sa pridali do zoznamu firiem, ktoré zamestnávajú bez predsudkov.

"Na Slovensku máme taký zvláštny fenomén, na jednej strane počúvame od zamestnávateľov, že už niet pracovnej sily, na druhej strane je obrovské množstvo nezamestnaných, a to hlavne v skupine Rómov," poznamenal Kiska po stretnutí. Poukázal na výsledky experimentu, v ktorom mali uchádzači o zamestnanie s rómsky znejúcim menom alebo tmavšou farbou pleti až o polovicu nižšiu šancu, aby sa im zamestnávateľ ozval.

Ten je zároveň základnou myšlienkou kampane OZ Divé Maky. "Kampaň sa snažila poukázať na paradox, že Rómom hovoríme, aby sa vzdelávali a snažili si nájsť prácu, a keď to urobia, naše predsudky nám aj tak zabránia v tom, aby sme ich vôbec kontaktovali a zamestnali," opísal ju jej autor Róbert Slovák.

Podľa Barbory Kohútikovej z OZ Divé Maky zamestnávateľov, ktorí sa zapíšu do zoznamu na stránke prijatelni.sk čaká aj verejné ocenenie. S prezidentom podľa jej slov hovorili aj o konkrétnych krokoch, ako by mohla kampaň, ktorá chce búrať predsudky, odstrániť diskrimináciu na trhu práce a zvýšiť zamestnanosť rómskej menšiny, pokračovať.