Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Klimatická konferencia sa týkala aj environmentálnej kriminality

Ilustračná foto. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Organizátori sa zamerali napríklad na problematiku nelegálneho výrubu lesov, problém s pitnou vodou, ale aj na to, či mať alebo nemať deti.

Bratislava 6. októbra (TASR) – Nelegálny výrub lesov, strata biodiverzity, ale aj otázka environmentálnych trestných činov boli témami klimatickej konferencie, ktorá sa konala v nedeľu v bratislavskej Starej tržnici. Záštitu nad druhým ročníkom Climate Conference Slovakia prevzali prezidentka SR Zuzana Čaputová a WWF (World Wide Fund for Nature) Slovensko.

"Tento ročník konferencie sme orientovali na veci, ktoré sa nám vygenerovali za posledné obdobie a registrujeme, že začínajú byť zaujímavejšie a aj trápiť viac ľudí," priblížila pre TASR organizátorka konferencie Daniela Piršelová, ktorá zároveň moderovala jednotlivé diskusné panely.

Organizátori sa zamerali napríklad na problematiku nelegálneho výrubu lesov, problém s pitnou vodou, ale aj na to, či mať alebo nemať deti. "Sú to témy, ktoré sa stále na Slovensku považujú za veľké tabu, ale v zahraničí sa nimi začínajú zaoberať aj psychológovia a vznikajú už aj štúdie," povedala Piršelová.

Diskutéri hľadali odpovede aj na to, ako postihovať environmentálne trestné činy. "Snažíme sa ľuďom vysvetliť, čo robiť, pokiaľ sú svedkami environmentálnej kriminality, na koho sa majú obrátiť, čo môžu urobiť, čo je v ich kompetencii," skonštatovala Piršelová. Doplnila, že v tomto akademickom roku sa na Univerzite Komenského v Bratislave otvoril nový odbor týkajúci sa práva životného prostredia.

Na konferenciu prišlo takmer 600 účastníkov z rôznych prostredí, čo podľa organizátorov znamená, že problém klimatickej krízy sa týka naozaj každého. "Chceli sme vytvoriť priestor pre odbornú a laickú verejnosť, dbať aj na to, aby sa rozprávalo k veci. Treba rešpektovať fakty, treba vedieť, z akých zdrojov sa vzdelávať," doplnila organizátorka.

"Klimatická zmena a pokles biodiverzity sú spojené nádoby a ich riešenie je kľúčom na udržanie nášho života na Zemi. Ochrana prírody viac nie je len našou morálnou povinnosťou, ale nevyhnutnou podmienkou, ktorú musíme zohľadňovať pri každom našom rozhodnutí," povedala riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann, ktorá hovorila o strate biodiverzity v jednom z diskusných panelov.

Na konferencii tiež odborníci diskutovali o tom, ako by sa mala zmeniť ekonomika a prečo časť verejnosti klimatickú zmenu ignoruje. Pripravené boli aj workshopy, ako udržateľná architektúra, elektromobilita, život v meste so zmenou klímy či ekoturizmus. Sprievodným podujatím boli výstava fotografií slovenskej prírody Tomáša Hulíka a prezentácie environmentálnych projektov.