Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Sulík chce na kandidátke ľudí, ktorí zaručia stabilný poslanecký klub

Na snímke predseda SaS Richard Sulík Foto: TASR

Šéf SaS zopakoval, že strana funguje podľa demokratických pravidiel a on je prvý, ktorý si ctí demokratické pravidlá.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Predseda SaS Richard Sulík na mimoriadnom kongrese strany predstaví svoj návrh kandidačnej listiny pre parlamentné voľby. Chce byť jej lídrom, na druhom mieste navrhuje europoslankyňu Luciu Ďuriš Nicholsonovú. Sulík uviedol, že čistky v strane nerobí a neobáva sa jej rozpadu. Na kandidátke budú podľa neho ľudia, na ktorých sa vie stopercentne spoľahnúť, že po voľbách bude poslanecký klub SaS stabilný.

Sulík nepovedal, či na kandidátku zaradí aj svojich kritikov, ktorí založili platformu Demokratické jadro SaS. V platforme sú napríklad podpredsedovia strany Jana Kiššová a Ľubomír Galko, či predsedníčka poslaneckého klubu Natália Blahová a poslanec NR SR Jozef Rajtár.

"Na kongrese môže každý člen priniesť svoj návrh kandidátky a členovia budú hlasovať o tom, ktorú kandidátku chcú. Ja takúto kandidátku predložím, robím na nej, nemám ju ešte hotovú," povedal vo štvrtok Sulík na tlačovej konferencii s tým, že na kandidátke bude aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Šéf SaS zopakoval, že strana funguje podľa demokratických pravidiel a on je prvý, ktorý si ctí demokratické pravidlá. "Na kandidátke budú len takí ľudia, za ktorých dám ruku do ohňa, keďže ju chcem viesť, a na ktorých sa viem stopercentne spoľahnúť, že po voľbách bude poslanecký klub stabilný. Za toto ručím, toto sú tie kritériá, podľa ktorých budem zostavovať kandidátku," povedal Sulík.

Na kongrese sa neobáva čistiek a podľa svojich slov vyzval členov, aby nepredkladali čistiace návrhy. "Ja čistky nerobím, snažím sa, aby strana bola funkčný celok, aby bola stabilná," pripomenul a dodal, že je zodpovedný za stav, ktorý v strane je. "Situáciu v strane riešim, možno som to mal riešiť skôr," doplnil.

Mimoriadny kongres strany SaS bude 5. októbra v Jasnej. Strana mala mimoriadny kongres nedávno, začiatkom septembra. Ten zvolal Sulík, pretože si chcel potvrdiť pozíciu predsedu strany a volebného lídra. So zvolaním ani s výsledkom kongresu nesúhlasili Kiššová, Galko či Blahová, pretože bol podľa nich zvolaný v rozpore s demokratickými princípmi, predstavitelia strany preto založili novú platformu.


L. Ď. Nicholsonová zrušila pozastavenie členstva v SaS, potvrdil Sulík


Na archívnej snímke Lucia Ďuriš Nicholsonová.
Foto: TASR Andrej Galica


Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová zrušila v stredu (18. 9.) svoje pozastavenie členstva v SaS. Potvrdil to líder strany Richard Sulík. Podľa jeho slov bude dvojkou na jeho návrhu kandidátky do budúcoročných parlamentných volieb.

Predpokladá, že po voľbách bude zvažovať, či bude pôsobiť na Slovensku alebo v europarlamente. "Keby získala viac preferenčných hlasov ako v roku 2016, bude to pre ňu silný signál, aby pôsobila v slovenskej politike, ale každopádne bude kandidovať, bude sa zúčastňovať kampane," povedal Sulík.

Lucia Ďuriš Nicholsonová požiadala o pozastavenie členstva v strane do konca roka v júni. Jej dôvody mali byť o hodnotách a princípoch. Zároveň v lete avizovala, že nikam neodchádza. "Potrebujem si vo veľa veciach poupratovať a z nadhľadu sledovať situáciu v politike," uviedla vtedy na sociálnej sieti s tým, že si od strany vypýtala voľno, aby zistila, či do seba ešte zapadajú.