Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lajčák: Novú dohodu o brexite možno očakávať zrejme až v stredu

Na archívnej snímke slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR Jakub Kotian

Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že európski diplomati si vypočuli príhovor hlavného vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera, ktorý potvrdil, že je veľká snaha dosiahnuť dohodu.

Brusel/Luxemburg 15. októbra (TASR) - Pozície Európskej únie a Spojeného kráľovstva ohľadom novej dohody o brexite sa zbližujú a je možné, že dohoda bude predložená v stredu (16. 10.). Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák v utorok po skončení zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu.

Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že európski diplomati si vypočuli príhovor hlavného vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera, ktorý potvrdil, že je veľká snaha dosiahnuť dohodu.

"Pozície oboch strán sa zbližujú a nevyzerá to tak beznádejne, ako to vyzeralo pred týždňom. Ale reálne ten priestor na dohodu je až zajtra," uviedol Lajčák. Podľa jeho slov vyjednávacie tímy rokujú "prakticky nonstop" a bude známe až v stredu večer, či dohoda je, alebo nie je.

Lajčák upozornil, že vo štvrtok sa začína zasadnutie Európskej rady (summit EÚ), počas ktorého vyjednávacie tímy nebudú rokovať.

Tlačová agentúra Reuters v priebehu utorka priniesla správu, že Barnier chce mať právny text ešte do konca dňa (utorka), aby ho mohol v stredu predstaviť veľvyslancom členských krajín pri EÚ a odporučiť Európskej rade. Podľa Lajčáka ako "posledný možný deň" treba vnímať stredu.

"V stredu je posledný deň. Európska rada už musí vedieť, čo má robiť, a k tomu je ešte nevyhnutný čas na predloženie dohody Európskemu parlamentu a britskému parlamentu. Britský parlament si určil ako posledný možný dátum na odhlasovanie dohody sobotu 19. októbra," vysvetlil situáciu Lajčák.

Spravodajca TASR Jaromír Novak