Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Lajčák sa s americkým štátnym tajomníkom zhodol na podpore Ukrajiny

Na snímke vľavo štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov amerických John J. Sullivan a vpravo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák počas prijatia 12. decembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Na stretnutí tiež M. Lajčák apeloval na zachovanie euroatlantickej spolupráce.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Je nevyhnutné naďalej konzistentne podporovať teritoriálnu integritu a územnú celistvosť Ukrajiny, ako aj reformné procesy, ktoré sú nevyhnutné pre naplnenie kyjevských eurointegračných ašpirácií. Na stredajšom stretnutí sa na tom zhodli minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) a zástupca ministra zahraničných vecí USA John J. Sullivan, ktorý je na návšteve Slovenska.

Lajčák informoval amerického partnera, že vývoj na Ukrajine bude jednou z hlavných tém slovenského predsedníctva v OBSE. "Ide o našu susednú krajinu, ktorej bezpečnosť a prosperita je pre nás bytostne dôležitá," uviedol Lajčák. Sullivana informoval aj o praktickej spolupráci a pomoci, ktorú Slovensko poskytuje ukrajinskej strane.

Na stretnutí tiež Lajčák apeloval na zachovanie euroatlantickej spolupráce. "USA a Európa, či už na pôde NATO, alebo na platforme EÚ-USA, ostávajú naďalej najbližšími partnermi a kľúčovými spojencami. Okrem historickej a hodnotovej blízkosti sme aj najväčšími obchodnými partnermi a investormi. Sme na seba odkázaní – aj keď existujú otázky a témy, v ktorých máme odlišný pohľad na spôsob, ako dosiahnuť náš spoločný cieľ. Treba si uvedomiť, že ak držíme spolu, sme silnejší," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Partneri hovorili aj o bilaterálnej spolupráci, napríklad v oblasti obrany. "Spojené štáty prispievajú významným dielom aj k modernizácii našich ozbrojených síl a zvyšovaniu ich pripravenosti vysporiadať sa s aktuálnymi bezpečnostnými hrozbami a výzvami", povedal v tejto súvislosti Lajčák.