Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

MAGNA spúšťa v Južnom Sudáne ďalšiu fázu nutričného programu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počet hladujúcich ľudí na svete piaty rok rastie, pričom najväčší nárast zaznamenala Afrika. MAGNA upozorňuje na to, že akútna podvýživa patrí medzi najčastejšie príčiny detských úmrtí.

Bratislava 18. októbra (TASR) – Hladomor ohrozuje takmer 17.000 detí v oblasti Duk v centrálnej časti Južného Sudánu, a práve preto spúšťa slovenská humanitárna organizácia MAGNA ďalšiu fázu nutričného programu pre deti do piatich rokov. TASR o tom informovala operačná riaditeľka MAGNA Denisa Augustínová.

"Podľa odhadov zomrú každoročne na podvýživu a na choroby s ňou spojené takmer tri milióny detí," hovorí riaditeľ MAGNA z misie v Konžskej demokratickej republike Martin Bandžák. V správe OSN je zaznamenané, že v roku 2018 trpelo vo svete hladom 821,6 milióna ľudí. Počet hladujúcich ľudí na svete piaty rok rastie, pričom najväčší nárast zaznamenala Afrika. MAGNA upozorňuje na to, že akútna podvýživa patrí medzi najčastejšie príčiny detských úmrtí.

"Podvýživa je choroba a postihuje najčastejšie veľmi malé deti. Existuje pritom terapeutická strava, ktorou dokážeme približne 90 percent pacientov úspešne vyliečiť. Medzinárodné spoločenstvo, a tým myslím donorov aj humanitárne organizácie, však doteraz nenašlo riešenie, ako túto overenú liečbu podvýživy dostať včas všade tam, kde je to potrebné. Niekde chýbajú zásoby terapeutickej stravy, inde k nej nemajú prístup pacienti, ktorí by vďaka nej mohli prežiť," dodala Augustínová.

Najnovšie odhady Medzinárodného výstražného systému pred hladomorom (FEWS) ukazujú, že dostupnosť jedla v oblasti Duk bude jednou z najkritickejších v celej krajine. Práve v oblasti Duk MAGNA lieči deti aj dospelých už niekoľko rokov a prevádzkuje jediné zdravotné stredisko na tomto rozľahlom území. V roku 2018 tam vyliečili 3666 detí s akútnou podvýživou.