Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M.Číž: Štandardná politická scéna je diskreditovaná, môžeme za to i my

Na snímke Miroslav Číž. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Číž dodal, že v parlamente je cítiť napätú konfrontáciu, vecná diskusia o správe štátu je podľa neho zriedkavá.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Stúpajúcu podporu nezávislých kandidátov spôsobuje podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Miroslava Číža (Smer-SD) diskreditácia štandardnej politickej scény. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) hovorí v tejto súvislosti o frustrácii občanov. Číž vidí v politike permanentnú konfrontáciu, predčasné voľby by podľa neho spôsobili destabilizáciu krajiny.

Trend úspechu nezávislých kandidátov je podľa Číža typický aj v iných krajinách. "Stačí sa pozrieť do Českej republiky, tento trend je viditeľný aj tam. Je to predovšetkým tým, lebo robíme všetko, aby sme diskreditovali štandardnú politickú scénu. Je faktom, že časť tej situácie si spôsobujeme sami spôsobom výkonu politiky, etikou a kultúrou politiky, kde sme doniesli od fyzických útokov cez ten najhrubší slovník atmosféru, v ktorej sa nedá diskutovať," priblížil.

"Ľudia hľadajú alternatívu, ktorú sami nevedia vypovedať, vychádzajú z frustrácie. Ľudia už veľmi nevedia, komu veriť. Takú krízu, aká je tu teraz, sme ešte nemali," reagovala Ďuriš Nicholsonová.

Číž dodal, že v parlamente je cítiť napätú konfrontáciu, vecná diskusia o správe štátu je podľa neho zriedkavá. "Vy hovoríte o tom, že riadiť štát je komplexná problematika, ktorú by sme my nezvládali. Dôkazom, že to nezvládate vy, sú tisíce ľudí na námestiach," oponovala Ďuriš Nicholsonová.

Krátko pred piatkovými (16. 11.) protestmi boli zverejnené prieskumy verejnej mienky, ktoré podľa Číža hovorili jednoznačne. "V dnešnej situácii nikto zásadne vládu neatakuje, prieskumy naznačujú, že pokiaľ by došlo k predčasným voľbám, destabilizuje to štát," vysvetlil s tým, že protesty môžu byť podľa neho spolitizované.

"Vy nedokážete uveriť, že tí ľudia sú tam z čistého presvedčenia," oponovala Ďuriš Nicholsonová na margo politického pozadia protestov. "Robíte nejaké akcie a reakcia je tam vonku na uliciach. Tvrdíte, že sa držíte vo vláde, lebo sa bojíte, že po voľbách žiadna vláda nevznikne. Nechajte to na ľudí," uzavrela.