Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

TASR spúšťa novú aplikáciu pre mestá a obce

Na snímke generálny riaditeľ Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Vladimír Puchala. Foto: TASR - Boris Lindtner

Prístup do aplikácie je vytvorený na novom webe tlačovej agentúry obce.tasr.sk.

Bratislava 12. februára (TASR) – Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) dnes spúšťa pre obce a mestá novú aplikáciu, ktorej hlavným prínosom má byť lepšia informovanosť o dianí v slovenských regiónoch. Prostredníctvom aplikácie s názvom U nás sa dejú veci budú môcť samosprávy efektívnejšie informovať o svojich pripravovaných aktivitách.

"TASR v zmysle môjho projektu posilňuje regionálne spravodajstvo a vzťah so samosprávami. Aplikácia je ďalším konkrétnym krokom prehlbovania tejto spolupráce. Prinášame správy bez ohľadu na ich komerčnú hodnotu. Informácie o tom, čo sa v regiónoch pripravuje, sú pre nás strategické a verím, že prostredníctvom aplikácie ich bude stále viac," povedal generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala.

Konštatoval, že slovenské obce a mestá ročne organizujú tisícky podujatí pre verejnosť, pričom mnohé si skutočne zaslúžia oveľa väčšiu pozornosť, ako sa im dostane. Príčinou však nemusí byť nezáujem médií. Často sa stáva, že novinári sa o podujatí jednoducho dozvedia neskoro alebo nedozvedia vôbec.

"Informácie o očakávaných udalostiach v regiónoch sú žiadaným produktom, o ktorý majú klienti z oblasti médií záujem. Skutočnosť, či toto podujatie organizuje veľké mesto, alebo obec len s niekoľkými desiatkami obyvateľov, nie je ukazovateľom jeho atraktívnosti pre novinárov. Aj akcia lokálneho charakteru môže byť svojím priebehom veľmi zaujímavá," vysvetlil šéfredaktor spravodajstva TASR Marián Kolár.

TASR má v regiónoch viac ako dvadsať píšucich novinárov, desiatky foto- a videoreportérov a spolupracovníkov. Obce väčšinou o svojich podujatiach informujú na weboch. Nie je však možné, aby redaktori denne prehliadali stovky internetových stránok a na základe toho vyberali podujatie, ktoré spracujú.

Novú aplikáciu plánuje na propagáciu svojich podujatí využívať aj obec Nižné Ružbachy, okres Stará Ľubovňa. Dedinka s približne 600 obyvateľmi organizuje ročne niekoľko akcií. Práve táto obec bola súčasťou testovania aplikácie U nás sa dejú veci.

"Som rád, že sa podarilo vypracovať takýto systém, ktorý pomôže spropagovať naše aktivity. Hoci nie sme veľká dedina, snažíme sa pre našich obyvateľov i návštevníkov pripraviť akcie tak, aby boli príťažlivé a aby sa u nás cítili dobre. Výhodou je, že zverejnenie informácie v systéme je veľmi jednoduché, a keď sa dostane do spravodajstva TASR, dozvie sa o podujatí viac médií," hovorí starosta obce Jozef Abrahamovský.

Prístup do aplikácie je vytvorený na novom webe tlačovej agentúry obce.tasr.sk. Po prihlásení sa na základe prístupového hesla, užívateľ vyplní jednoduchý formulár o pripravovanej akcii. So systémom pracuje regionálny spravodajca, ktorý informácie rediguje a následne môžu byť využité v týždennom prehľade podujatí v servise TASR. Viac informácií nájdu záujemcovia na stránke www.tasr.sk v sekcii TASR do každej obce.