Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Most chce viac asistentov učiteľov a viac peňazí za prácu s žiakmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Zmeny počítajú aj so zvýšením príplatku za prácu so žiakmi so zdravotným znevýhodnením alebo so žiakmi zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Viac asistentov pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia, definícia žiaka zo sociálne znevýhodneného prostredia, príplatok za prácu s takýmito žiakmi. To sú niektoré zmeny, ktoré presadzuje Most-Híd. Informovali o nich poslanci Národnej rady SR z Mosta-Híd a štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák.

„Náš návrh obsahuje päť závažných opatrení. Prvým je zvýšenie počtu asistentov pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia z 254 o 184 asistentov,“ uviedol na tlačovej konferencii v parlamente Krajňák s tým, že opatrenie si vyžiada asi 2,2 milióna eur.

Zmeny počítajú aj so zvýšením príplatku za prácu so žiakmi so zdravotným znevýhodnením alebo so žiakmi zo sociálne znevýhodneného prostredia. „Dnes môže riaditeľ dať príplatok maximálne 28 eur, po novom má byť tá suma takmer 63 eur. To je slušná pomoc za obetavú prácu našich učiteľov,“ povedal Krajňák.

Zmeny sa majú dotknúť aj financií tak, aby deti zo sociálne znevýhodneného prostredia dostali učebné pomôcky vrátane napríklad cvičebného úboru. Novinkou má byť aj definícia žiaka zo sociálne znevýhodneného prostredia. „Za dieťa zo sociálne znevýhodneného prostredia sa bude považovať žiak, ktorý je členom domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,“ uviedol Krajňák.

Návrh hovorí aj o zbere dát. Most-Híd chce, aby ministerstvo školstva spolu so Sociálnou poisťovňou uzavrelo dohodu o výmene dát. „Pôjde o výmenu informácií o rodičoch zo sociálne znevýhodneného prostredia. Chceme mať presnú informáciu o stave a pomeroch, v ktorých naše deti žijú,“ vysvetlil Krajňák, podľa ktorého návrhy prinášajú kvalitatívnu zmenu do našich škôl.