Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

DRAHŠIE ŠTEDROVEČERNÉ JEDLO: Ceny vianočných kaprov môžu byť vyššie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Tohtoročné vysoké teploty mali negatívny vplyv na produkciu rýb na Slovensku, čo sa tiež môže odzrkadliť na zvýšení cien rýb.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Tohtoročné letné horúčavy by mohli mať vplyv na zvýšenie cien vianočných kaprov v SR. Uviedla to pre TASR Zuzana Peiger Ačjaková z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

"Slovensko dováža z Českej republiky pred vianočnými sviatkami okolo 40 % kapra, preto ak príde k navýšeniu cien kapra v Česku, tak môžeme počítať s navýšením cien aj v Slovenskej republike," informovala Peiger Ačjaková v súvislosti z ČR, kde po dlhom a teplom lete má byť kaprov menej a majú byť drahšie.

Tohtoročné vysoké teploty mali podľa nej tiež negatívny vplyv na produkciu rýb na Slovensku, čo sa tiež môže odzrkadliť na zvýšení cien rýb. "Zatiaľ sú to len domnienky, s istotou však nevieme predpovedať vývoj cien bez toho, aby sme vedeli výsledok tohtoročných výlovov rýb. Informáciou o skorších výlovoch nedisponujeme," dodala Peiger Ačjaková.

Na snímke rybári pri triedení vianočných kaprov.
Foto: TASR - Roman Hanc

Rybochovné zariadenia SRZ pracujú v štandardnom režime, neriešia predčasný výlov

Všetky rybochovné zariadenia Rady Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) fungujú v štandardnom režime a počas roka nemuseli riešiť žiadny predčasný výlov. TASR informoval tajomník Rady SRZ Ľuboš Javor.

„SRZ Rada nedodáva ryby na vianočný trh, v rámci zákona o rybárstve plníme povinnosti produkcie násad do rybárskych revírov. Aj preto nemá SRZ vybudované rybochovné zariadenia na tento účel,“ zdôraznil Javor.


Rada SRZ dodáva slovenským rybárskym organizáciám na zarybnenie ročne okolo 450 ton kaprov v rôznych vekových kategóriách s dôrazom na násadu dvojročného kapra (K2). V tejto vekovej kategórii dodáva dve tretiny z celkového objemu kapra. „Všetky objednávky na jesenné násady rýb máme produkčne pokryté,“ doplnil Javor.

Rada SRZ zabezpečuje produkciu násadových rýb prostredníctvom odboru výroby v 14 výrobných strediskách, ktoré hospodária celkovo na 698 hektároch vodných plôch. Osem stredísk sa zameriava na produkciu kapra a ostatných nížinných druhov rýb - v Brzotíne, Nových Zámkoch, Malom Záluží, Kľúčovci, Paríži-Ľubej, Lučenci, Košárovciach a Uzovskej Panici. Hlavnými druhmi chovanými v týchto strediskách sú kapor, šťuka, zubáč, sumec, jeseter, lieň, pleskáč, karas a amur.

Kapor vyskočil pri triedení počas tradičného výlovu Horušického rybníka neďaleko Veselí nad Lužnicí v južných Čechách 24. októbra 2017. Rybári používajú starý, storočiami overený spôsob výlovu kaprov, tradičnej špeciality na českom vianočnom stole.
Foto: TASR/AP

Hodonín/Skalica: Ryby na vianočný trh sa budú loviť v bežných termínoch

Výlov rýb na vianočný trh sa v Hodoníne, ktorý zásobuje aj západné Slovensko, uskutoční v tradičných termínoch. TASR informoval obchodný námestník zo spoločnosti Rybařství Hodonín Jiří Janoštík.

Moravská spoločnosť spravuje 92 rybníkov o celkovej výmere 1302 hektárov. Z nich viac ako 100 hektárov je na Slovensku v okolí Malaciek, kde sa robí vianočný výlov na Jakubovských rybníkoch a násady sa chovajú vo Veľkých Levároch. "Slovenský trh zásobujeme na západnom Slovensku smerom na východ po Nitru a smerom na sever až po Žilinu," uviedol obchodný námestník moravskej spoločnosti.

Podľa jeho slov, ak sa v niektorých rybníkoch robil výlov skôr, kapry nepôjdu na vianočné trhy, ale na export. Teplo, ktoré sprevádzalo letné mesiace, neovplyvní termín výlovu rýb. "Výlov kaprov na vianočný trh prebieha vždy koncom októbra a v novembri. Teplo by nemalo ovplyvniť ani množstvo rýb, kapry budú mať dostatočnú váhu. Počasie bude mať ale vplyv na celkovú hmotnosť rýb, ktorá bude nižšia, ako by bola v prípade ideálneho počasia. Pri vysokých teplotách v lete klesalo množstvo kyslíka vo vode a ryby sme nekŕmili. Ak by sme ich aj kŕmili, ryby by na váhe nepriberali. Síce by potravu skonzumovali, ale kvôli nedostatočnému kyslíku by ju nedokázali spracovať a dokonca by hrozil ich úhyn," doplnil informáciu Janoštík.

Opatrný bol pri odhade ceny vianočných kaprov. "V súčasnosti sa cena za kilogram kapra pohybuje od 2,28 do 3,54 eura. Pravdepodobne na jeseň pôjde cena o niečo vyššie, ale ešte nemáme spravenú kalkuláciu, je to len odhad. Uvidíme podľa toho, ako dopadnú výlovy," informoval zástupca rybárskej spoločnosti.