Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na chrípku neúčinkujú antibiotiká, treba ju v pokoji vyležať

Ilustračná snímka Foto: TASR Henrich Mišovic

Najúčinnejšou ochranou proti chrípke je očkovanie, na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne.

Bratislava 12. februára (TASR) - Na chrípku neúčinkujú antibiotiká, pacienti by preto nemali v tomto prípade tlačiť na ich predpísanie. Radí to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v čase celoslovenskej chrípkovej epidémie.

Chrípku treba vyležať. Hygienici odporúčajú lieky na tlmenie bolesti hlavy a svalov a tie na zníženie horúčky. "Toto ochorenie môže spôsobiť i závažné stavy, napríklad zápal pľúc či srdcového svalu," píše ÚVZ SR s tým, že pokoj počas liečby je dôležitý.

Vírusy chrípky často menia svoje vlastnosti. Ochorenie sa prejavuje náhle. Medzi jej príznaky patrí teplota nad 38 stupňov Celzia, bolesť kĺbov a hlavy – často za očami, suchý dráždivý kašeľ, postupne môže sa prejaviť nádcha aj bolesť hrdla. "Chrípka nie je banálne ochorenie," píšu hygienici.

Ľudí môže v tomto čase trápiť aj prechladnutie. Prejavuje sa postupne a nie náhle ako chrípka. Kĺby bolia ľudí iba zriedkavo, jedným z možných príznakov je kašeľ. Nádcha a bolesť hrdla sa prejavia hneď od začiatku, teplota nie je vyššia ako 38 stupňov Celzia.

Prechladnutie možno liečiť liekmi na zmiernenie kašľa či horúčky. Dôležité je piť dostatočné množstvo tekutín. Príznaky zvyknú ustúpiť do dvoch až piatich dní. Pri ochoreniach spôsobených baktériami lekár rozhodne o potrebe podávať antibiotiká.

Najúčinnejšou ochranou proti chrípke je očkovanie, na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Odporúčajú ho najmä chronicky chorým, starším ľuďom, tým s oslabenou imunitou či zdravotníckym pracovníkom.

Treba však dbať aj iné preventívne opatrenia. ÚVZ radí poriadne vetrať a umývať si ruky. Dôležité je tiež primerane sa obliekať či vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Účinne a často vetrať treba najmä v škôlkach, školách a na pracoviskách.

Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu. Ľuďom môže pomôcť aj dostatok odpočinku či správna výživa s množstvom ovocia, zeleniny a tekutín. Niektoré odporúčania zahŕňajú aj obmedzenie podávania rúk počas chrípkovej sezóny. Pri kýchaní treba používať papierové vreckovky.