Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prvý vrah odsúdený po Nežnej revolúcii na doživotie žiada prepustenie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Po prvýkrát v histórii Slovenska môže súd prepustiť na slobodu vraha odsúdeného na doživotie. Ján Molnár, ktorý v roku 1990 brutálne zaškrtil Holanďanku, už poslal žiadosť na Okresný súd v Trnave.

Bratislava 8. júla (TASR) - Jeden z dvoch právoplatne na doživotie odsúdených vrahov, ktorí v auguste 1990 v Rakúsku znásilnili a následne zaškrtili Holanďanku Gabriellu Widdershovenovú-Groenovú, požiadal o prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody.

Ako TASR informovali justičné zdroje, ide o 74-ročného Jána Molnára, ktorý mohol spoločne so svojím komplicom, tiež na doživotie odsúdeným Ľuborom Masárom, požiadať o podmienečné prepustenie už v septembri minulého roku. Žiadosť poslal písomne na Okresný súd v Trnave.

"Žiadosť o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody bola dňa 24. júna doručená Okresnému súdu Trnava," informovala dnes TASR Jana Kondákorová, hovorkyňa Krajského súdu v Trnave. Súd by mal rozhodnúť do 60 dní od prijatia žiadosti.

O prepustenie mohli obaja požiadať už v septembri 2015 osobne v ústave na výkon trestu odňatia slobody alebo prostredníctvom svojich obhajcov a príbuzných na Okresnom súde v Trnave. Ak by súd v Trnave Molnárovi vyhovel, bolo by to po prvý raz v histórii SR, že sa na slobodu dostal na doživotie odsúdený vrah.

Ondrej Rigo, ktorého odsúdili na doživotný trest odňatia slobody 7. decembra 1994.
Foto: Vladimír Benko/TASR


Obaja mohli požiadať o podmienečné prepustenie z väzenia koncom septembra 2015, keďže si odsedeli 25 rokov a po uplynutí takejto lehoty, napriek tomu, že v roku 1991 boli právoplatne odsúdení na doživotie, im to umožňuje slovenský Trestný poriadok.

Masár a Molnár boli po Nežnej revolúcii prví, ktorých odsúdili na doživotie za vraždu. Predtým, za bývalého režimu, boli súdení za rozličné trestné činy. Boli však prepustení na slobodu, keďže sa na nich vzťahovala rozsiahla amnestia vtedajšieho prezidenta Václava Havla. Masár už raz, v roku 2014, o podmienečné prepustenie požiadal, nespĺňal však zákonné dôvody - nemal odsedených 25 rokov.

Doživotný trest odňatia slobody v súčasnosti vykonáva v slovenských väzeniach viac ako 43 odsúdených.

Deväťnásobný vrah Ondrej Rigo môže požiadať o podmienečné prepustenie v roku 2018. Za viacero vrážd odsúdený banskobystrický boss Mikuláš Černák sa takto môže teoreticky dostať na slobodu v roku 2023.

Na snímke Mikuláš Č. odchádza z pojednávacej miestnosti.
Foto: TASR/Dušan Hein


Masár, pôvodom z Trnavy, spoločne s Molnárom v auguste 1990 v Rakúsku znásilnili a následne zaškrtili Holanďanku Gabriellu Widdershovenovú–Groenovú. Jej manžela zviazali, ťažko zranili a vyhodili z auta. Ten však útok prežil a neskôr na súde proti páchateľom svedčil.

Oboch zločincov poslal do výkonu trestu odňatia slobody na doživotie Mestský súd v Bratislave. Vrahovia počas procesu usvedčovali jeden druhého. Telo Holanďanky sa našlo v značnom štádiu rozkladu približne po dvoch mesiacoch. Masára sa podarilo polícii chytiť po necelých dvoch týždňoch. Brutálny čin šokoval vtedy slovenskú aj rakúsku verejnosť.