Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Cesty sú zjazdné, SHMÚ varuje pred snehovou nádielkou

Snehové jazyky. Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Vo viacerých severných okresoch tiež až do pondelkového rána hrozia snehové jazyky a záveje.

Bratislava 13. januára (TASR/Teraz.sk) - V niektorých okresoch na severe Slovenska môže v najbližších dňoch napadnúť 50 - 80 centimetrov nového snehu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahy s platnosťou od nedele 21.00 do stredy (16.1.) 8.00 h.

Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Čadca, Bytča, Žilina, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad. Pre ďalšie okresy v Banskobystrickom, Trenčianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji platí výstraha prvého stupňa. Napadnúť tam môže 30 - 50 cm.

Od nedele do stredy si podľa meteorológov treba dať pozor aj na snehové jazyky a záveje. Vydali preto výstrahu prvého, v niektorých okresoch aj druhého stupňa. Okrem oblastí, kde má napadnúť veľké množstvo snehu, by vodiči mali spozornieť aj na severe Prešovského kraja, najmä od pondelka (14.1.) do stredy.

Výstraha SHMÚ.
Foto: SHMÚ


V Jelšave a Veľkej Ide pretrváva smogová situácia



Smogová situácia v Jelšave (okres Revúca) a vo Veľkej Ide (okres Košice-okolie) pretrváva aj v nedeľu. Pre Veľkú Idu a okolie ostáva v platnosti upozornenie pred smogovou situáciou, pre Jelšavu a okolie výstraha pred závažnou smogovou situáciou. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Príčinami smogovej situácie sú podľa meteorológov vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, ako aj nepriaznivé rozptylové podmienky v dôsledku polohy obcí v horských dolinách.

V súvislosti so smogovými situáciami meteorológovia radia obmedziť pobyt aj fyzické aktivity vonku a rovnako i skrátiť vetranie obytných miestností. "K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo–cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy," dodávajú.

Na severnom a východnom Slovensku sú vozovky prevažne pokryté snehom



Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú aktuálne zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk. Na severnom a východnom Slovensku sú vozovky prevažne pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu.

Na úseku diaľnice D3 Svrčinovec - Skalité a úsekoch rýchlostnej cesty R3 Sedliacka Dubová - Široká a R3 Horná Štubňa sa nachádza vrstva kašovitého snehu.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na severnom a východnom Slovensku treba rátať s vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu. Miestami zľadovatený sneh je na cestách II/531 v okrese Rimavská Sobota a na cestách III. triedy v obvodoch Turčianske Teplice a Hnúšťa.

Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu. Na priechode Zbojská je miestami zľadovatený sneh. Priechody Donovaly, Šturec, Chorepa, Kremnické Bane, Ďurďošík, Pezinská Baba, Soroška, Skýcov, Branisko, Pusté Pole, Biela hora a Havran majú povrch vozoviek vlhký až mokrý.

Snehové reťaze pre vozidlá nad 3,5 t sú potrebné na ceste II/558 Stakčín - Ulič a pre všetku dopravu na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá.