Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nemocnice rušia poplatky za epidurál a za prítomnosť otca pri pôrode

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zmeny v poplatkoch súvisiacich s pôrodom avizoval šéf rezortu už koncom vlaňajška. Vtedy hovoril aj o zrušení úhrady za výber pôrodníka. Od toho však nakoniec upustil, tento poplatok chce ponechať.

Bratislava 1. februára (TASR) - Veľké štátne a univerzitné nemocnice čakajú od 1. februára zmeny v poplatkoch v pôrodniciach. Ženy už nebudú platiť za podanie epidurálu či prítomnosť ďalšej osoby pri pôrode.

Zrušením poplatku za epidurál sa rodenie má humanizovať. "A na spoplatňovanie prítomnosti otca pri pôrode sme nevideli dôvod, pretože ani pri iných lekárskych zákrokoch nie je prítomnosť člena rodiny spoplatňovaná," vysvetlil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Fakultné a univerzitné nemocnice vlani na týchto dvoch poplatkoch vybrali takmer 800.000 eur.

Rezort v budúcnosti plánuje, aby bolo podanie epidurálu pripočítateľnou položkou v rámci DRG. "Zároveň otvárame diskusiu o tejto téme so zdravotnými poisťovňami, rokovali sme už napríklad so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Výkon budú nateraz pokrývať nemocnice, cieľom však podľa Eliášovej je, aby bol hradený z verejného zdravotného poistenia.

Zmeny v poplatkoch súvisiacich s pôrodom avizoval šéf rezortu už koncom minulého roka. Vtedy však hovoril aj o zrušení úhrady za výber pôrodníka. Od toho však minister nakoniec upustil, tento poplatok chce ponechať. "Rozhodol som sa tak po debate s jednotlivými nemocnicami," uviedol Drucker s tým, že časť odmeny ide aj pre samotného lekára.

Rezort zdravotníctva avizuje v pôrodníctve i ďalšie zmeny. Pracovať chce na recertifikácii "Baby Friendly nemocníc". Takýto certifikát má v súčasnosti podľa Druckera len nemocnica v Čadci. Záujem oň ale majú aj iné zdravotnícke zariadenia, zdôraznil minister.

Rezort finalizuje aj štandardy pre oblasť gynekológie a pôrodníctva. Tie lekárom napovedia, ako majú postupovať v jednotlivých situáciách, napríklad pri nástrihu hrádze.

SaS podporuje zrušenie poplatku na pohotovostiach pre tehotné ženy


Zrušenie poplatku tehotným ženám za návštevu pohotovosti podporuje aj strana SaS. Tá podľa poslankyne NR SR Jany Cigánikovej očakáva, že poslanci vládnej koalície novozvolený poplatok tehotným ženám urgentne zrušia. Poukazujúc na fakt, že sa k tomu prikláňa aj samotný minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) aj koaliční poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo.

Zvažované zrušenie poplatku za poskytnutú urgentnú zdravotnú starostlivosť tehotným ženám len pár týždňov po tom, čo bol zákonom zavedený, však podľa liberálov zvýrazňuje, že vládna koalícia zasahuje do zdravotníctva systémom pokusov a omylov. "Minister Drucker v tejto disciplíne vyniká nad všetkými ministrami Ficovej vlády," skonštatovala Cigániková. Zmeny v zdravotníctve tak nie sú podľa nej určované reformným konceptom, ale najmä silou odporu k zavedeným zmenám.

Opozičná SaS preto podľa poslankyne podáva pozmeňujúci návrh, aby tehotné ženy nemali povinnosť platiť na pohotovosti žiadne poplatky. Argumentuje tiež tým, že nepovažuje za správne dofinancovať stratové nemocnice z rozpočtu zodpovedných budúcich mamičiek.

Tehotné pacientky by predsa len mohli mať automaticky odpustený desaťeurový poplatok priamo na urgente v nemocnici. Pripustil to v stredu (31.1.) minister zdravotníctva Drucker po rokovaní vlády SR.