Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NOVEMBER89: Rádio Slovensko prinesie príbehy aktérov Nežnej revolúcie

Demonštrácia v Bratislave zo dňa 26.11.1989 - námestie SNP Foto: TASR

Relácia bude mať symbolicky 30 častí. Poslucháči v nej budú mať možnosť spoznať aj menej známe príbehy aktérok a aktérov diania Nežnej revolúcie z rôznych kútov Slovenska.

>Bratislava 20. júla (TASR) – Občianske združenie (OZ) Post Bellum SK pripravilo v spolupráci s Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS) novú reláciu Náš november '89. Spolupráca vznikla pri príležitosti blížiaceho sa 30. výročia Nežnej revolúcie. Rádio Slovensko prinesie časti relácie každú sobotu a nedeľu o 12. 10 h. TASR o tom informovala Debora Pastirčáková z OZ Post Bellum SK.

Relácia bude mať symbolicky 30 častí. Poslucháči v nej budú mať podľa Pastirčákovej možnosť spoznať aj menej známe príbehy aktérok a aktérov diania Nežnej revolúcie z rôznych kútov Slovenska.

Doterajšie časti relácie spracovali príbehy Juraja Flamíka, Jána Bencúra, Rastislava Šenkirika a Petra Hunčíka. Ďalšie časti relácie prinesie Rádio Slovensko v sobotu a v nedeľu (21. 7.). "Budú patriť príbehom aktivistky VPN a šéfredaktorky novín Nitrianska verejnosť Lujzy Bakošovej a Pavla Cacaru, študenta aktívneho v Novembri '89 v Košiciach. Bol dokonca zvolený za predsedu študentského štrajkového výboru," vysvetlila Pastirčáková.

Autorsky a moderátorsky reláciu pripravila Sandra Polovková, riaditeľka Post Bellum SK a moderátori a redaktori RTVS Soňa Gyarfášová, Michal Herceg a Vladimír Seman. Dramaturgicky projekt zastrešila Soňa Koželová.

"Som rada, že sa príbehy, ktoré pravidelne a dlhodobo dokumentujeme, mohli tentoraz dostať aj do éteru Rádia Slovensko, obzvlášť pri tejto príležitosti. Pri práci na 15 častiach relácie, za ktoré som bola zodpovedná, som si znovu uvedomila, aký široký záber malo dianie okolo revolúcie a o koľkých dôležitých ľuďoch takmer nehovoríme," uviedla Polovková.

Nahrávky výpovedí pamätníkov revolúcie poskytlo združenie Post Bellum SK a sú súčasťou medzinárodného internetového archívu Príbehy 20. storočia. Združenie na Slovensku vyhľadáva a dokumentuje spomienky pamätníkov kľúčových momentov 20. storočia.