Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

KDH kritizuje odvolanie dvoch členov Súdnej rady

Na archívnej snímke predseda KDH Milan Majerský. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Za odvolanie Mazáka i Majerníka hlasovalo zhodne 78 zo 141 poslancov, proti bolo 63.

Bratislava 2. mája (TASR) - Odvolanie Andreja Majerníka a Jána Mazáka z funkcie členov Súdnej rady SR dokazuje, že premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) a jeho vláde nejde o dôveryhodnosť súdnictva či zabezpečenie spravodlivosti, ale o dosadenie svojich ľudí do kľúčových pozícií v súdnictve. Vyhlásilo to opozičné KDH v reakcii na odvolanie členov rady v Národnej rade (NR) SR. Hnutie zároveň zdôraznilo, že nominácie do súdnej rady nesmú vzbudzovať pochybnosti, aby bola garantovaná nezávislosť a nestrannosť.

"Návrh na odvolanie týchto členov Súdnej rady neobsahoval žiadne relevantné dôvody," tvrdí KDH s tým, že súčasná vládna koalícia každým dňom preráža dno. Podotklo pritom, že zákony sa majú písať do zlého počasia, preto hnutie mrzí, že akákoľvek koalícia môže jednoduchou väčšinou zvoliť zástupcov Súdnej rady. Pripomenulo, že zmenu priniesla ešte bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS), pričom ju kritizovala odborná verejnosť aj Európska komisia.

Vo štvrtkovom hlasovaní odvolali poslanci dvoch členov Súdnej rady volených parlamentom. Za odvolanie Mazáka i Majerníka hlasovalo zhodne 78 zo 141 poslancov, proti bolo 63. Návrh na ich odvolanie podali koaliční poslanci. Odôvodnili ho stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov. Opozícia i odvolávaní členovia to namietali.