Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

NRSR: Žiga sa zúčastní na Konferencii predsedov parlamentov krajín EÚ

Na snímke Peter Žiga. Foto: TASR - Pavol Zachar

V utorok (23. 4.) bude ústrednou témou konferencie posilňovanie Európskej únie z hospodárskeho hľadiska.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je v súčasnosti poverený výkonom právomocí predsedu parlamentu, v nedeľu odcestuje do Španielskeho kráľovstva. Na Malorke sa zúčastní na Konferencii predsedov parlamentov krajín Európskej únie. Sprevádzať ho budú aj predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ján Ferenčák a poslanec Samuel Migaľ (obaja Hlas-SD). TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR.

Oficiálny program konferencie je rozdelený na dve časti. V rámci pondelkovej (22. 4.) prvej časti budú hlavnými témami strategická autonómia EÚ v kontexte nových výziev pre liberálne demokracie v časoch sociálnych sietí a umelej inteligencie, pričom sa sústredia najmä na oblasť zahraničnej a obrannej politiky. Predsedovia parlamentov budú diskutovať aj o nelegálnej ruskej invázii na Ukrajinu a takisto o konflikte na Strednom východe.

V utorok (23. 4.) bude ústrednou témou konferencie posilňovanie Európskej únie z hospodárskeho hľadiska. V rámci tejto témy sa sústredia najmä na nové fiškálne pravidlá EÚ, posilnenie hospodárskej a menovej únie v kontexte jej perspektívneho rozširovania, ale aj sociálne práva, environmentálne výzvy a klimatickú zmenu.