Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NÚDCH: Informačné brožúry pomáhajú rodinám detí s rakovinou

NÚDCH, archívna snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ide už o druhé, aktualizované vydanie a podľa generálneho riaditeľa NÚDCH chcú postupne pripraviť podobných sprievodcov aj pre ďalšie kliniky a oddelenia.

Bratislava 31. júla (TASR) – Pre deti s rakovinou a ich rodičov je veľmi dôležité mať informácie o tom, čo ich čaká. Zamestnanci Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave v spolupráci s neziskovou organizáciou (n. o.) Deťom s rakovinou preto vytvorili Sprievodcu pre rodičov a deti s onkologickým ochorením a postupne pripravia brožúry k jednotlivým diagnózam.

Ide už o druhé, aktualizované vydanie a podľa generálneho riaditeľa NÚDCH chcú postupne pripraviť podobných sprievodcov aj pre ďalšie kliniky a oddelenia. „Každoročne máme asi 90 nových pacientov a pre každého je diagnóza veľký šok. Majú strach a úlohou celého nášho tímu je získať dôveru rodiny a ubezpečiť ju, že u nás dieťa dostane tú najlepšiu liečbu,“ priblížila prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NÚDCH Alexandra Kolenová. Celý proces je veľmi náročný a lekári potrebujú, aby rodič rozumel ochoreniu svojho dieťaťa, bol súčasťou tímu ľudí, ktorí sa o dieťa starajú a spolupracoval s odborníkmi. Preto dôkladne informujú rodinu o tom, čo ju čaká, ale rodič v tej chvíli nedokáže absorbovať všetky informácie.

„Chceme, aby sa rodičia nepýtali na internete, ale mali všetky relevantné informácie pohromade,“ tvrdí Kolenová. Doplnila, že sprievodca je naozaj komplexný. Obsahuje informácie o nemocnici, o tom, čo a kde sa v nej nachádza, čo je to rakovina, aké sú možnosti liečby a šance na vyliečenie. Tiež hovorí o nežiaducich účinkoch liečby, sociálnom, psychologickom a finančnom vplyve choroby dieťaťa na rodinu. Mnohí rodičia podľa lekárky tiež potrebujú spoznať príbeh dieťaťa s rovnakou diagnózou, ktoré sa vyliečilo a má sa dobre. Súčasťou brožúry sú aj takéto príbehy.

„Brožúrok jednotlivých diagnóz je zatiaľ sedem a sú súčasťou štartovacích balíčkov, ktoré od nás rodiny dostávajú po príchode na kliniku,“ dodala riaditeľka n. o. Deťom s rakovinou Katarína Kösegiová.