Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Odborníci: Samocievkovanie je efektívne pri poruchách močového mechúra

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Zásadnou súčasťou samocievkovania je jednorazový močový katéter.

Bratislava 15. marca (TASR) - Poruchy močového mechúra trápia niekoľko tisíc Slovákov, účinnou liečbou pri nich môže byť čistá intermitentná katetrizácia alebo tzv. "samocievkovanie". Odborníci však upozorňujú, že aj napriek existencii efektívnej liečby sa pacientom problémy opakujú, a to najmä pre strach či nedostatočnú informovanosť. Informovali o tom na piatkovej tlačovej konferencii.

"Intermitentná katetrizácia je najvyšším štandardom v liečbe porúch vyprázdňovania neurogénneho močového mechúra. Ak sa vykonáva správne, pacientom prináša zdravotné aj sociálne benefity a má oveľa menej nežiaducich komplikácií a rizík v porovnaní s inými metódami liečby," vysvetlil prezident Slovenskej urologickej spoločnosti Ivan Minčík s tým, že liečba je plne hradená zdravotnými poisťovňami.

Zásadnou súčasťou samocievkovania je jednorazový močový katéter. Ak lekár rozhodne, že pacient potrebuje katetrizáciu, skontroluje ústie močovej trubice, jej priechodnosť, a určí veľkosť katétra alebo cievky. Následne pacienta preberá zdravotná sestra, ktorá ho vykonávanie metódy naučí. V roku 2023 sa na Slovensku aktívne samocievkovalo približne 2100 ľudí. Celkovo sa spotrebovali takmer tri milióny jednorazových katétrov, čo je oproti roku 2022 nárast o 5,7 percenta.

Napriek dostupnosti efektívnej liečby podľa odborníkov existuje skupina ľudí, ktorá katetrizáciu odmieta. "Vidia v tom problém či záťaž spojenú s výkonom, majú z toho stres a strach z rizika poškodenia močovej trubice. Snažíme sa ich však edukovať v tom, že práve opak je pravdou. Sú aj pacienti, ktorí sa po čase prestanú katetrizovať a prichádzajú s opätovnými ťažkosťami," ozrejmila Zuzana Tkáčová, sestra kliniky urológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Zdôraznila, že pri samocievkovaní môže pacient pracovať, športovať a byť aktívny, no pri trvale zavedenom katétri sú tieto aktivity obmedzené.

Neurogénny močový mechúr je závažné ochorenie, ktoré sa môže objaviť v dôsledku úrazov, poranenia miechy, vrodených ochorení, ako je rázštep chrbtice, a neurodegeneratívnych ochorení. "U takýchto pacientov normálny proces plnenia a vyprázdňovania močového mechúra neprebieha správne, čo môže spôsobovať okrem opakujúcich sa infekcií močových ciest až zlyhanie obličiek," vysvetlil Minčík.