Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Odvolávanie premiéra znovu presunuli, v pléne opäť chýbali poslanci

Na snímke zľava predseda vlády SR Peter Pellegrini a podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (obaja Smer-SD) 9. septembra 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pôvodne sa mal predseda vlády pred poslancov postaviť v piatok (6. 9.), ani vtedy sa pre neúčasť viacerých zákonodarcov schôdzu ani po prestávke nepodarilo otvoriť.

BBratislava 9. septembra (TASR) - Poslancom sa opäť nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR, na ktorej chce opozícia odvolať premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). Plénum opäť nebolo uznášaniaschopné. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) oznámil, že návrh prerokujú na riadnej schôdzi ako posledný bod. Riadne zasadnutie sa začne v utorok 10. septembra.

Pôvodne sa mal predseda vlády pred poslancov postaviť v piatok (6. 9.), ani vtedy sa pre neúčasť viacerých zákonodarcov schôdzu ani po prestávke nepodarilo otvoriť. Bod programu presunuli na pondelok, keď ho napokon opäť presunuli.

Predsedu vlády chce o kreslo pripraviť opozícia. Dôvodom je, že nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, čo sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Vláda s odvolaním nesúhlasí, Jankovská medzičasom vo funkcii skončila.



Opozičné strany OĽaNO, SaS, Sme rodina a niekoľkí nezaradení poslanci tvrdia, že keď premiér nenavrhol odvolať Jankovskú, prestal obhajovať záujmy občanov SR a uprednostnil záujmy organizovaného zločinu a oligarchov. Problém navyše podľa opozície bagatelizoval. "Týmto konaním sa predseda vlády Peter Pellegrini spreneveril svojmu poslaniu, svojmu verejnému prísľubu, voličom, ako i ostatným občanom SR, ktorých záujem by mal chrániť," uvádza opozícia v návrhu.

Vláda s odvolaním premiéra nesúhlasí, nevidí naň žiadne relevantné dôvody. Návrh opozície vníma ako neopodstatnený a účelový. Poukazuje na to, že prichádza niekoľko mesiacov pred parlamentnými voľbami a zakladá sa na nelegálne získaných a zverejnených informáciách z policajných spisov. Za návrhom vidí snahu niektorých poslancov prekryť svoje zlyhania z minulosti, keď sa stretávali s Marianom K.



Kabinet pripomína, že po zverejnení údajnej komunikácie premiér opakovane ubezpečil policajtov, prokurátorov i sudcov, že majú plnú podporu kabinetu a jeho predsedu. Pellegrini zároveň hovoril, že pokiaľ sa potvrdia podozrenia týkajúce sa Jankovskej, požiada ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) o jej odvolanie.

Jankovská, ktorá komunikáciu a stretnutie s Marianom K. odmieta, medzičasom z funkcie odstúpila.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vykonala pred niekoľkými dňami u Jankovskej zaisťovacie úkony, štátna tajomníčka jej odovzdala mobilný telefón. Podľa medializovaných informácií mala Jankovská údajne intenzívne komunikovať s Marianom K.