Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Oznamy o rizikách na detských ihriskách budú aj v jazyku menšín

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Úrad splnomocnenca je podľa jeho slov otvorený poskytnúť prevádzkovateľom odbornú a metodickú pomoc pri vyhotovení informácií v menšinových jazykoch.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Verejní i súkromní prevádzkovatelia detských ihrísk v obciach s výrazným podielom občanov menšinovej národnosti budú povinní umiestniť v areáli upozornenie na riziká nielen v štátnom, ale aj v menšinovom jazyku. Pripomína to splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky v nadväznosti na v stredu (16. 10.) schválený návrh zákona o základných požiadavkách na bezpečnosť detských ihrísk.

"Zákon o používaní jazykov národnostných menšín určuje, že v menšinových obciach všetky informácie týkajúce sa ohrozenia života, zdravia, bezpečnosti alebo majetku občanov sa uvádzajú na miestach prístupných pre verejnosť popri štátnom jazyku aj v jazyku menšiny,“ pripomína Bukovszky. "Nariadenia sa teda vzťahujú i na podmienky, ktoré sa týkajú bezpečnosti detských ihrísk v tzv. menšinových obciach," dodal.

Úrad splnomocnenca je podľa jeho slov otvorený poskytnúť prevádzkovateľom odbornú a metodickú pomoc pri vyhotovení informácií v menšinových jazykoch.

Detské ihriská majú podľa právnej úpravy, ktorú predložilo Ministerstvo hospodárstvo (MH) SR, spĺňať presne stanovené bezpečnostné požiadavky, stanovené v zákone. Budú sa týkať systému na monitorovanie úrazov detí na detských ihriskách a jasné pravidlá ich prevádzky vrátane pravidelných odborných kontrol. "Cieľom je stanoviť požiadavky na detské ihrisko ako jeden kompaktný priestor. Ustanovujú sa také povinnosti subjektov, ktoré smerujú k dosiahnutiu zvýšenia bezpečnosti detských ihrísk," uviedol predkladateľ návrhu zákona. Takisto sa úpravou zjednocuje postup pri kontrolách ihrísk a je definovaný okruh subjektov oprávnených kontrolovať ich.

V súčasnosti je platné nariadenie vlády, ktoré ustanovuje podrobnosti o technických požiadavkách a postupoch posudzovania zhody na prostriedky ľudovej zábavy, zariadenia detských ihrísk a športovo-rekreačné zariadenia. Nerieši však početné nedostatky spôsobené neodbornou montážou, nesprávnou inštaláciou priamo na ihrisku, či nedostatočnou údržbou.

Závery kontrol Slovenskej obchodnej inšpekcie z októbra 2018 ukázali, že je veľký počet ihrísk, ktoré majú nedostatky. Približne 80 % z nich súviselo s bezpečnosťou. Príčiny boli v správe a údržbe, posúdení zhody, nesprávnej inštalácii a konštrukčnom vyhotovení.