Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

P. Gajdoš: Postupne sme sa stali skutočne dôveryhodným členom NATO

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš počas brífingu s novinármi po slávnostnom nástupe príslušníkov Ozbrojených síl SR a zamestnancov rezortu 29. marca 2019 v Bratislave. Ministerstvo obrany SR si pripomenulo 15. výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie. Foto: TASR/Martin Baumann

Zdôraznil, že bez zodpovedného plnenia úloh v rámci obrany krajiny by nemohlo byť Slovensko akceptovateľným a dôveryhodným členom Severoatlantickej aliancie.

Bratislava 29. marca (TASR) - Záväzky v rámci NATO si Ozbrojené sily (OS) SR plnia a budú plniť serióznym spôsobom. Pri príležitosti 15. výročia vstupu Slovenska do NATO to povedal minister obrany Peter Gajdoš (SNS). Urobil tak počas slávnostného nástupu Ozbrojených síl (OS) SR v priestoroch Ministerstva obrany (MO) SR.

"Bolo to možno dlhé obdobie mnohých reorganizácií a úloh, ktoré sme v hodnote záväzkov, cieľov, síl dodržali a som presvedčený o tom, že ich aj serióznym spôsobom plníme a budeme plniť. Ale neplníme ich iba v prospech Severoatlantickej aliancie, ale v každom prípade aj na zabezpečenie obrany SR a bezpečnosti občanov," ozrejmil minister vzhľadom na uplynulé 15-ročné obdobie.

Zdôraznil, že bez zodpovedného plnenia úloh v rámci obrany krajiny by nemohlo byť Slovensko akceptovateľným a dôveryhodným členom Severoatlantickej aliancie.

"Z môjho pohľadu OS SR už 15 rokov prispievajú k spoločnému úsiliu aliancie o kolektívnu bezpečnosť. Profesionalita slovenských vojakov sa ukázala vo všetkých spoločných operáciách NATO a samozrejme aj na všetkých spoločných cvičeniach," tvrdí náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko. Velenie armády podľa jeho slov vyvíja maximálne úsilie na plnenie všetkých záväzkov.

Zmeko ozrejmil, že v rámci operácií NATO v uplynulých 15 rokoch Slovensko otočilo v rotáciách zhruba osem a pol tisíca vojakov. Zdôraznil však, že presné štatistiky sú zložité aj vzhľadom na to, že niektorí príslušníci nasadzovaní v stálych štruktúrach sú následne nasadení aj do jednotlivých operácií.

Šéf rezortu doplnil, že proces plnenia záväzkov voči aliancii je postupný. "Postupne sme sa stali skutočne dôveryhodným, adekvátnym, kompatibilným, interoperabilným členom," zdôraznil. Na otázky ohľadom dohody o obrannej spolupráci s USA odpovedal, že o tom bude rokovať koaličná rada.