Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pellegrini: SR musela prejsť komplikovanou cestou, aby sa jej darilo

Na archívnej snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Foto: TASR/Jakub Kotian

Slovensko je podľa neho posiate tisíckami hrobov tých, ktorí padli v boji za našu slobodu.

Cigeľ 20. januára (TASR) - Žijeme pokojné a dobré časy. Slovensku sa darí a patrí medzi 30 najlepších krajín na život podľa svetového hodnotenia, ale aby tomu tak dnes bolo, prešli sme naozaj komplikovanou a tŕnistou cestou. Povedal to v sobotu v Cigli (okres Prievidza) podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini pri príležitosti 43. ročníka Pochodu vďaky SNP.

"Museli sme dať veľké obete na životoch aj počas druhej svetovej vojny a slovenský národ vedel povedať jasné nie tomuto obludnému režimu, postavil sa fašizmu a pridal sa na stranu víťazov," zdôraznil vicepremiér.

Slovensko je podľa neho posiate tisíckami hrobov tých, ktorí padli v boji za našu slobodu, je posiate tisíckami hrobov nevinných mužov, žien a detí, ktorých zavraždili fašisti počas druhej svetovej vojny a Slovenského národného povstania. "Preto si aj ako člen vlády SR vysoko vážim takéto podujatie, ktoré sa už 43 rokov neustále, pravidelne opakuje. A na rozdiel od iných podujatí, kde možno účasť postupne klesá, tu naopak narastá. Minulý rok tu bolo viac ako 2000 ľudí, čím sa Pochod vďaky SNP v Cigli radí medzi najmasovejšie aktivity," podotkol.

Pellegrini ďalej vysvetlil, že nesmieme dopustiť, aby sa v dnešnej dobe do našich životov plazivo dostala zvrátená ideológia. "Musíme si pripomínať, že mier a pokoj, pohoda a stabilita je veľmi krehká. Teším sa ako Banskobystričan, že aj v Banskobystrickom kraji minulý rok boli ľudia schopní urobiť opäť také malé Slovenské národné povstanie, keď si povedali dosť a z kresla župana vymietli človeka, ktorý sa hlásil k fašistickej ideológii," uzavrel.

Pochod vďaky SNP je spomienkou na udalosti z 13. januára 1945, keď obec prepadlo gestapo a odvlieklo vyše 100 mužov na vypočúvanie do Prievidze, bol tu partizánsky oddiel MAJOR, ktorý operoval vo Vtáčniku, kde teraz vlastne prechádzajú pešie aj lyžiarske trasy pochodu, pripomenul starosta Cigľa a predseda organizačného výboru Štefan Mjartan.

Minulý rok sa na podujatí zúčastnilo 2157 registrovaných účastníkov. "Počasie je určite limitujúce, ale na druhej strane musím povedať, tu sú účastníci praví turisti a tým neprekáža, či prší, či sneží, či je ľad, oni prídu, tak či tak," dodal Mjartan.

Organizáciu podujatia zabezpečujú Cigeľčania a Handlovčania v spolupráci so Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov, Trenčianskym samosprávnym krajom a Regionálnou radou Klubu slovenských turistov.