Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

P. PAVLIS: Chcete ma trestať za niečo, čo je postavené na nezmysloch

Minister hospodárstva SR Pavol Pavlis Foto: TASR/Pavel Neubauer

Opozícia chce ministra odvolávať pre údajný konflikt záujmov, do ktorého sa mal dostať pre medializovaný súdny spor spoločnosti Port Service s Fondom národného majetku.

Bratislava 18. februára (TASR) - Chcete ma trestať za niečo, čo je staré viac ako desať rokov a postavené na samých nezmysloch. Vyhlásil to dnes v pléne Národnej rady (NR) SR minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD). V pléne čelí na mimoriadnej schôdzi odvolávaniu, ktoré iniciovala opozícia.

"Tak mi to pripadá, že ma dnes chcete potrestať za to, že som pred viac ako desiatimi rokmi išiel po diaľnici Bratislava - Trnava rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu (km/h), ale dnes je tam rýchlosť 110 km/h," opísal Pavlis.

Opozícia chce ministra odvolávať pre údajný konflikt záujmov, do ktorého sa mal dostať pre medializovaný súdny spor spoločnosti Port Service s Fondom národného majetku (FNM). Štát v ňom môže prísť o 60 miliónov eur. Podľa opozičných poslancov Pavlis v tomto súdnom spore pomáhal firme dlhodobo. A to nielen z funkcie člena Dozornej rady FNM, ale aj z kresla ministra.

Firma, v ktorej bol Pavlis v minulosti predsedom predstavenstva, si od štátu vymáha 60 miliónov eur za neúspešnú privatizáciu Slovenskej plavby a prístavov. Bola vylúčená zo súťaže pre nesplnenie podmienok. Súčasný majiteľ spoločnosti má sídlo na ostrove Curacao pri pobreží Venezuely.

"Do žiadneho konfliktu som sa naozaj nedostal. Ja mám na to právnu analýzu, ktorú máte k dispozícii," obhajoval sa Pavlis v parlamente. Táto záležitosť trvá podľa jeho slov už 13 rokov. Pýtal sa preto poslancov, ak by bol v konflikte záujmov a mal by možnosť to ovplyvniť, či by to všetko trvalo tak dlho.

Na druhej strane Pavlisa podľa vlastných slov teší, že si svoju prácu robí dobre, lebo mu opozícia nevyčíta, že by podpísal niečo nevýhodné pre štát alebo predražené. "Ale zároveň ma neteší, že sa mi tejto pocty dostalo od vás, celebritných politikov, inkvizítorov a mediálnych oportunistov," dodal šéf rezortu hospodárstva.

Na ministrovo vystúpenie zareagovali viacerí poslanci. "Mali by ste odstúpiť. Naozaj, to je to najlepšie, čo môžete v tejto chvíli urobiť," vyzval Pavlisa podpredseda KDH Július Brocka. Podobne ani Ľubomír Galko (SaS) nesúhlasí s tým, aby bol minister naďalej vo svojom kresle. "Správate sa neuveriteľne drzo a arogantne. Nepatríte svojím vystúpením do ministerského kresla," skonštatoval.

Ku kritike ministra sa pridal aj poslanec OľaNO Miroslav Kadúc. "My nehovoríme, že ste prekročili rýchlosť pred 12 rokmi, my hovoríme o tom, že ste žalovali štát o 60 miliónov eur a potom ste ho zastupovali. Veď to je choré," zdôraznil.

Šéfa rezortu hospodárstva sa však zastali viacerí poslanci vládneho Smeru-SD. "Výborný prejav, ja by som im naložil ešte viac, lebo si nič iné nezaslúžia," pochválil Pavlisovo vystúpenie Dušan Jarjabek (Smer-SD). Pridal sa aj Anton Martvoň (Smer-SD), podľa ktorého sa opozícia snaží na ministrovi spáchať politickú vraždu z vymyslených dôvodov.