Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Opozícii sa nepodarilo odvolať ministra hospodárstva Pavlisa

Predseda Národnej rady SR (NR SR) Peter Pellegrini na žiadosť poslancov zvolal 47. schôdzu NR SR, ktorá sa konala v stredu 18. februára 2015 v rokovacej sále NR SR na Námestí Alexandra Dubčeka V Bratislave. Poslanci na schôdzi žiadali prerokovať: Návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Pavlovi Pavlisovi, poverenému riadením Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky (tlač 1419). Na snímke minister hospodárstva SR Pavol Pavlis. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Za jeho zosadenie z vládneho postu pre údajný konflikt záujmov hlasovalo len 50 členov snemovne zo 128 prítomných.

Bratislava 18. februára (TASR/Teraz.sk) - Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD), ktorý dnes na pôde Národnej rady SR čelil viac ako osemhodinovému pokusu o odvolanie, zostáva vo funkcii. Za jeho zosadenie z vládneho postu pre údajný konflikt záujmov hlasovalo len 50 členov snemovne zo 128 prítomných.

Za vyslovenie nedôvery Pavlisovi hlasovali všetci prítomní opoziční poslanci, zdržala sa len Mária Ritomská (nezaradená). Naopak, svojho ministra podržali všetci prítomní členovia Smeru-SD.

Opozícia chcela ministra odvolať pre údajný konflikt záujmov, do ktorého sa mal dostať pre medializovaný súdny spor spoločnosti Port Service s Fondom národného majetku (FNM) SR. Štát v ňom môže prísť o 60 miliónov eur. Podľa opozičných poslancov Pavlis v tomto súdnom spore pomáhal firme dlhodobo. A to nielen z funkcie člena Dozornej rady FNM, ale aj z kresla ministra. Opozičný poslanec Daniel Lipšic (nezaradený) počas diskusie uviedol, že firma, ktorú minister hospodárstva predal, zarobí na súde od štátu milión percent oproti sume, ktorú P. Pavlis do firmy vložil. Lipšic tvrdí, že minister je stále dôvodne podozrivý z vlastníctva tejto schránkovej firmy.





Firma, v ktorej bol Pavlis v minulosti predsedom predstavenstva, si od štátu vymáha 60 miliónov eur za neúspešnú privatizáciu Slovenskej plavby a prístavov. Bola vylúčená zo súťaže pre nesplnenie podmienok. Súčasný majiteľ spoločnosti má sídlo na ostrove Curacao pri pobreží Venezuely.



Viacerí opoziční poslanci vyzvali v pléne ministra, aby odstúpil. Ten sa ale vo svojom vystúpení bránil s tým, že sa do žiadneho konfliktu záujmov nedostal. S odvolaním ministra Pavlisa nesúhlasí ani vláda. Skonštatovala to na svojom dnešnom rokovaní a zároveň poukázala na viaceré rozporuplné vyjadrenia opozičných zákonodarcov. Ich snahu Pavlisa odvolať vníma ako ďalší pokus zdiskreditovať členov vlády, a tým aj celú vládu na základe vykonštruovaných a nepodložených dôvodov.