Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Pellegrini vyhlásil termín prezidentských volieb

Na snímke predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) počas rokovania 6. schôdze parlamentu 8. januára 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Prvé kolo volieb hlavy štátu sa uskutoční 23. marca 2024. V prípade, že prezident nebude zvolený v prvom kole volieb, druhé kolo sa uskutoční 6. apríla 2024.

Bratislava 8. januára (Teraz.sk/TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) vyhlásil termín prezidentských volieb. Prvé kolo volieb hlavy štátu sa uskutoční 23. marca 2024. V prípade, že prezident nebude zvolený v prvom kole volieb, druhé kolo sa uskutoční 6. apríla 2024. Oznámil to v pondelok na tlačovej konferencii.

Hlavu štátu volia občania SR v priamych voľbách na päť rokov. Ústava SR hovorí, že kandidátov na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s 15.000 podpismi. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.



Druhé kolo volieb sa koná do 14 dní od prvého kola, ak ani jeden z kandidátov nezíska potrebnú väčšinu hlasov voličov. Do druhého kola volieb postupujú tí dvaja kandidáti, ktorí získali najväčší počet platných hlasov.

Lehotu na utvorenie volebných okrskov a volebných miestností určil Pellegrini do 30. januára, lehotu na utvorenie okresných a okrskových volebných komisií do 19. februára. Prvé zasadnutie komisií má byť do 29. februára.

Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Znovu kandidovať nebude.