Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Počas chrípkovej sezóny sa vyskytlo aj 22 prípadov prasacej chrípky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V minulom týždni ju potvrdili u štyroch ľudí.

Bratislava 21. februára (TASR) - Od začiatku aktuálnej chrípkovej sezóny 2017/2018 sa na Slovensku potvrdilo 22 prípadov chrípky typu A/H1pdm09. Počas minulého týždňa sa tzv. prasacia chrípka potvrdila u štyroch ľudí.

"Keďže ide o celkom bežný chrípkový vírus, preventívne opatrenia sú identické ako v prípade iných chrípkových vírusov," uviedla pre TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Zuzana Drobová.

Aktuálne sa ochorenie podľa televízie Markíza zistilo u dieťaťa z materskej školy v Prašníku (okres Piešťany). Dievčatko vo vážnom stave hospitalizovali v bratislavskej nemocnici. V škôlke majú chrípkové prázdniny.

Pre tzv. prasaciu chrípku vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia v júni 2009 prvú celosvetovú pandémiu chrípky za vyše 40 rokov. Výraz prasacia chrípka však nie je odborne správny. Ide o vírus, ktorý v rokoch 2009 a 2010 spôsobil ostatnú pandémiu chrípky a odvtedy koluje v populácii. V súčasnosti ide bežnú o sezónnu chrípku. Pandémia sa skončila v auguste 2010.

Najúčinnejšou prevenciou proti chrípke je podľa epidemiológov očkovanie. Trivalentná vakcína proti chrípke používaná na Slovensku obsahuje antigén tohto bývalého pandemického vírusu.

Epidémia chrípky na Slovensku naďalej pokračuje. Chorých ľudí u ambulantných lekárov minulý týždeň opäť pribudlo. Nahlásili 112.818 akútnych respiračných ochorení vrátane chrípky. Tzv. chrípkové prázdniny malo celkovo 410 materských, základných a stredných škôl.