Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Počas víkendu z tepla skolabovalo takmer 100 pacientov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najviac - 17 pacientov skolabovalo v Prešovskom kraj, najmenej - sedem v Banskobystrickom kraji.

Bratislava 24. júna (TASR) - Počas víkendu z tepla skolabovalo 99 pacientov, 45 v sobotu a 54 v nedeľu. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová.

Najviac - 17 pacientov skolabovalo v Prešovskom kraj, najmenej - sedem v Banskobystrickom kraji.

Záchranári opätovne apelujú na ľudí, aby dbali na prevenciu. V čase obeda, od 11.00 do 15.00 h sa treba zdržiavať v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim. "Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti," upozornila Krčová.

"Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu," povedala. Podľa záchranárov je najlepšie piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu treba piť s mierou a alkoholu je vhodné sa úplne vyhnúť, pretože rozširuje cievy.

"Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch," informovali záchranári. V prípade zhoršenia zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155 a operátor poradí, ako ďalej postupovať.