Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Zadržali podozrivých z vraždy J. Kuciaka a M. Kušnírovej

Na snímke policajná páska na jednej z ulíc v meste Kolárovo, okres Komárno 27. septembra 2018. Foto: TASR/Milan Drozd

Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači.

Bratislava 27. septembra (Teraz.sk/TASR) - Protizločinecká jednotka NAKA zadržala vo štvrtok ráno osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti. Podľa informácií TASR akcia súvisí s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

"Momentálne prebiehajú domové prehliadky a ďalšie procesné úkony. Viac informácií poskytneme, keď to situácia dovolí," informuje na sociálnej sieti polícia.

Podľa informácií tv.noviny.sk zadržali príslušníci NAKA na juhu Slovenska osem osôb, pričom jednou z nich mal byť Tomáš z Kolárova, ktorý v minulosti pracoval ako policajný vyšetrovateľ v Komárne. Polícia podľa portálu od 04.00 h monitorovala terén, na mieste lietal policajný vrtuľník, ulica, na ktorej k zásahu došlo, je uzavretá.



Právny zástupca rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic na sociálnej sieti vyzýva verejnosť, aby mala dôveru k doterajším výsledkom vyšetrovania. "Vo vyšetrovacom tíme boli a sú aj skúsení vyšetrovatelia a prípad dozorovali dvaja mimoriadne erudovaní prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. Rozsah vyšetrovania, aj za účasti Europolu a iných zahraničných zložiek, bol bezprecedentný. Viem, že u nás vládne všeobecná skepsa k našim bezpečnostným orgánom, ale chcem požiadať o dôveru k výsledkom tohto vyšetrovania. Aj vďaka verejnému tlaku si už nikto nedovolil do jeho priebehu zasahovať," uviedol Lipšic.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm.



GP SR sa nebude bližšie vyjadrovať k aktuálnym procesným úkonom



Generálna prokuratúra (GP) SR sa nebude bližšie vyjadrovať k aktuálnym procesným úkonom. Reagovala tak na informáciu, že policajti vo štvrtok ráno zadržali osoby podozrivé z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. TASR o tom informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Generálny prokurátor zároveň v tejto súvislosti žiada novinárov o zdržanlivosť pri informovaní z dôvodu, aby nedošlo k mareniu vyšetrovania. "Záujmom generálneho prokurátora je objasnenie tohto trestného činu, a to vrátane jeho objednávateľa, respektíve objednávateľov," poznamenala Predajňová. Zároveň žiada zástupcov poškodených, aby sa vyjadrovali zdržanlivo. "Hneď ako to dôkazná situácia dovolí, bude prokuratúra informovať verejnosť," dodala Predajňová.



Smer-SD oceňuje policajtov, ktorí pracujú na prípade vraždy J.Kuciaka



Dnes je deň, keď chceme vyzdvihnúť prácu policajtov. Ich práca je ocenenia hodná najmä preto, že pracovali na mimoriadne komplikovanom prípade, pod obrovským mediálnym tlakom, útokmi opozície a protestujúceho hnutia Za slušné Slovensko. Uvádza sa to v stanovisku koaličnej strany Smer-SD ku štvrtkovej akcii polície súvisiacej s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

"Je obdivuhodné, že sa (policajti – pozn. TASR) nenechali týmito útokmi a urážlivou atmosférou zo strany opozície zlomiť a dokázali sa sústrediť na jediné podstatné, a to je postaviť vrahov a objednávateľov pred spravodlivosť," uvádza sa v stanovisku sociálnych demokratov, podľa ktorého sa preto dnešným dňom nič nekončí, ale, naopak, začína sa najťažšia časť ich práce.

Respekt: Podozrivých v prípade Kuciakovej vraždy pomohla odhaliť americká družica



K zadržaniu podozrivých v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej mali pomôcť i satelitné snímky americkej družice. Uviedol na svojom webe český týždenník Respekt.

"Boli to zábery z družice, ktorá sa zhodou okolností pohybovala v dobe vraždy nad miestom, kde boli obaja mladí ľudia zabití. Analýza pohybu osôb a áut pomohla odhaliť podozrivých," uvádza portál respekt.cz.

J. Ivor: Zadržanie podozrivých z vraždy Kuciaka považujem za významný posun


V každom prípade štvrtkový trestno-procesný úkon, ktorým je zadržanie ôsmich osôb v Kolárove podozrivých z úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, treba pokladať za výrazný a významný posun vo vyšetrovaní tohto prípadu. Domnieva sa bývalý dlhoročný šéf slovenských vyšetrovateľov a v súčasnosti vysokoškolský pedagóg Jaroslav Ivor.

"Aj keď zaznievali mnohé kritické názory a poznámky k dĺžke tohto konania, určite sa dozvieme, prečo k tomu došlo až po takomto čase. Napriek tomu ja to považujem za významný posun. Vo všeobecnosti možno povedať, že pokiaľ ide o objasňovanie prípadu z hľadiska jeho páchateľa, tak sú také štyri základné stupne. To znamená podozrivý, obvinený, obžalovaný a odsúdený. Dostávame sa do prvého stupňa riešenia," povedal pre TASR Ivor.

Ako zdôraznil, v prípade že sa zhodnotí v rámci tohto zadržania, v rámci 48-hodinovej lehoty, že zadržanie podozrivých alebo podozrenie je aktuálne, tak sa vznesie obvinenie. "To už bude ďalší, vyšší stupeň pravdepodobnosti odhalenia páchateľa. Samozrejme, to konečné riešenie bude až v rukách súdu, ale ja sa domnievam, že už i toto je významný pozitívny posun vo vyšetrovaní tohto prípadu," zdôraznil Ivor.

Slovenská asociácia novinárov víta posun vo vyšetrovaní vraždy Kuciaka



Slovenská asociácia novinárov (SAN) privítala pozitívnu informáciu o posune vyšetrovania v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. V stanovisku asociácie o tom informuje jej predseda Štefan Dlugolinský. SAN podľa neho dúfa, že v prípade usvedčenia vraha a eventuálneho objednávateľa vraždy dôjde aj k posunu v otázke ochrany novinára v implementácii do tlačového zákona.

„Aj keď dôvody vraždy mohli byť akékoľvek, myslíme si, že práve poukázanie novinára Kuciaka na konkrétne prípady naštartovali novinársku obec v otázke ochrany v dnešnej dobe mimoriadne rizikovej profesie. Novinár je akýmsi tribúnom občanov, a preto by mal mať aj primeranú ochranu zrozumiteľne ukotvenú v zákone a s jasným pomenovaním," skonštatoval Dlugolinský.

Ak v prípade vraždy pomohli technické prostriedky, potom podľa predsedu SAN ide aj o výstrahu pre tých, ktorí by si trúfali vykonať podobné trestné činy. "SAN verí v úspešnosť postupu vyšetrovateľov a tímu odborníkov slovenskej polície a jej zahraničným partnerom,“ uzavrel predseda SAN.

O prípadnom obvinení v kauze vraždy J. Kuciaka musí sudca rozhodnúť do pondelka



O prípadnom väzobnom stíhaní ôsmich vo štvrtok ráno v Kolárove zadržaných osôb v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice by mal sudca pre prípravné konanie rozhodnúť najneskôr do pondelka (1.10.).

Pre políciu a dozorujúceho prokurátora plynie od štvrtka rána 48-hodinová lehota na podanie návrhu na väzobné stíhanie. Keďže ide o závažný trestný čin úkladnej dvojnásobnej vraždy, tak od podania návrhu bude plynúť sudcovi pre prípravné konanie zase 72-hodinová lehota na rozhodnutie, či podozrivých pošle do väzby.

Keď sa voči rozhodnutiu odvolajú buď dozorujúci prokurátor, alebo prípadní obvinení, tak o tom bude rozhodovať Najvyšší súd SR. TASR to vo štvrtok potvrdili viaceré justičné zdroje aj bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor.

AEJ: Je znepokojujúce,že medzi zadržanými v Kolárove sú osoby spájané s políciou

Slovenská sekcia Asociácie európskych novinárov (AEJ) pozorne sleduje postup polície a prokuratúry v prípade vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Za mimoriadne znepokojujúcu informáciu v súvislosti so zadržaním podozrivých v Kolárove považuje to, že sú medzi nimi osoby spájané s prácou v Policajnom zbore. Uvádza sa to stanovisku asociácie pre médiá.

"Dôležitou otázkou je pritom nielen to, kto je objednávateľom tejto úkladnej vraždy, ale aj to, ako je možné eliminovať prenikanie organizovaného zločinu do štruktúr orgánov činných v trestnom konaní, štátnej správy a súdnictva," zdôrazňuje AEJ.

Súčasne pripomína, že aj v prípade vraždy maltskej novinárky Daphne Caruany Galiziovej polícia zatkla skupinu údajných vrahov, ich motívy sú aj po 11 mesiacoch od vraždy stále nejasné a neznámy je aj objednávateľ.

"Slovenská verejnosť vrátane novinárskej obce preto právom očakáva, že polícia zverejní najnovšie výsledky vyšetrovania a urobí maximum pre potrestanie páchateľov bezprecedentného zločinu na Slovensku," uzatvára slovenská sekcia AEJ.

Protizločinecká jednotka NAKA zadržala vo štvrtok ráno osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti. Podľa informácií TASR akcia súvisí s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Chronológia kauzy vraždy J. Kuciaka a M. Kušnírovej



26. februára - Polícia krátko pred polnocou našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta mŕtve telá 27-ročného muža a ženy. Išlo o novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú. Obaja podľahli strelným zraneniam. Ako oznámil policajný prezident Tibor Gašpar, čas smrti sa predpokladá od štvrtka 22.2. do nedele 25.2., resp. neskôr sa považoval za čas vraždy už 21. február. Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.

9. marca - Traja najvyšší ústavní činitelia sa nedohodli na spoločnom znení dokumentu, ktorým by reagovali na súčasnú situáciu v krajine po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Po rokovaní na Bratislavskom hrade to oznámil predseda NR SR Andrej Danko (SNS) s tým, že všetci traja majú želanie, aby sa v spoločnosti zachoval pokoj.

- Vyšetrovaniu vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky by pomohlo vytvorenie spoločného vyšetrovacieho tímu s Europolom. Odporúčajú to europoslanci, ktorí sú na Slovensku v súvislosti s dvojnásobnou vraždou a okrem iného vidia nedôveru ľudí v políciu a ďalšie inštitúcie. Europoslanci hovoria aj o potrebe pozrieť sa na prideľovanie eurofondov na Slovensku.

– V centre Bratislavy sa uskutočnila najväčšia demonštrácia v ére samostatného Slovenska. Na zhromaždení s názvom Postavme sa za slušné Slovensko sa zišli desaťtisíce ľudí. Spoločne žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka i jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a novú dôveryhodnú vládu. Zhruba hodinové občianske zhromaždenie prebehlo pokojne a nenarušili ho incidenty.

12. marca - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) končí vo funkcii. Oznámil, že chce aj týmto krokom zachovať stabilitu na Slovensku. Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je pre Kaliňáka vec, s ktorou sa dá podľa jeho slov veľmi ťažko vyrovnať. Verí, že vraha a objednávateľa vraždy polícia nájde.

13. marca - V skorých ranných hodinách polícia zadržala v Michalovciach talianskeho podnikateľa Antonina V. Na túto osobu vydal súd v Benátkach európsky zatýkací rozkaz. Antonina V. už pár dní po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho družky zadržali. Po jednom dni ho polícia z cely predbežného zaistenia prepustila na slobodu.

14. marca - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) je pripravený odstúpiť z funkcie. Oznámili lídri vládnej koalície s tým, že Fico je pripravený podať demisiu už vo štvrtok (15.3.) a aj predstaviť svojho nástupcu. Po rokovaní s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ktoré absolvoval, však vyslovil tri podmienky: Hlava štátu bude rešpektovať, že nového premiéra nominuje Smer-SD, že bude rešpektovať koaličnú zmluvu troch strán a výsledky parlamentných volieb, podľa ktorých má súčasná koalícia efektívnu väčšinu. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) avizovala, že v novej vláde nebude pokračovať.

15. marca - Sudca košického krajského súdu vo štvrtok rozhodol o vzatí talianskeho podnikateľa Antonina V. do predbežnej väzby. Antonino V. je v Taliansku trestne stíhaný za drogovú činnosť a súd v Benátkach na neho vydal európsky zatýkací rozkaz.

16. marca – V centre Bratislavy na Námestí SNP sa zišli desaťtisíce ľudí. Na zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko spoločne žiadali predčasné parlamentné voľby na Slovensku a dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

22. marca – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval novú vládu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). Ministrom vnútra sa stal Tomáš Drucker, nominant Smeru-SD a dovtedajší minister zdravotníctva.

26. marca - Minister vnútra Tomáš Drucker (nom. Smer-SD) potrebuje na rozhodnutie o odvolaní či ponechaní policajného prezidenta Tibora Gašpara vo funkcii dni až týždne. Povedal to novinárom po tom, ako absolvoval s Gašparom stretnutie.

5. apríla – Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko sa konalo v centre Košíc. K akcii sa pridali aj farmári z východu Slovenska, ktorí sa sťažujú, že sú vytláčaní z vlastnej pôdy organizovanými skupinami.

16. apríla – Minister vnútra Tomáš Drucker oznámil rezignáciu po tom, čo neodvolal policajného prezidenta Tibora Gašpara.

17. apríla – Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD). Vedením rezortu hlava štátu dočasne poverila predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD).

- Policajný prezident Tibor Gašpar skončí vo funkcii najneskôr k 31. máju. Oznámil to predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý je po odchode Tomáša Druckera poverený dočasným vedením ministerstva vnútra.

25. apríla – Zámer vytvoriť v obci Veľká Mača v okrese Galanta v dome zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej pamätné miesto - múzeum slobody slova v stredu jednomyseľne podporil poslanecký zbor Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) na svojom zasadnutí.

– Pri príležitosti 7. ročníka udeľovania ocenení v oblasti ľudských práv americký veľvyslanec na Slovensku Adam Sterling udelil v stredu ocenenia trom Slovákom, ktorí minulý rok preukázali oddanosť v presadzovaní ľudských práv a transparentnosti v krajine. Investigatívny novinár Ján Kuciak získal Cenu za transparentnosť in memoriam. Budúcoročné ocenenie ponesie jeho meno - Cena za transparentnosť na pamiatku Jána Kuciaka.

26. apríla - Novou ministerkou vnútra sa stala dovtedajšia štátna tajomníčka tohto rezortu Denisa Saková. Do funkcie ju vymenoval prezident SR Andrej Kiska. Sakovú navrhol za ministerku vládny Smer-SD, ktorému podľa koaličnej zmluvy patrí rezort vnútra.

5. mája – Ľudia, ktorí sa rozhodli prísť v sobotu na spomienkový Koncert pre Martinu a Jána do Gregoroviec v okrese Prešov, zaplnili tamojšie futbalové ihrisko. Hlavným posolstvom koncertu, ktorý pripravili v deň plánovanej svadby zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, bola spolupatričnosť s ich rodinami.

15. mája – Slovenská polícia zhabala mobilný telefón Kuciakovej blízkej spolupracovníčke Pavle Holcovej. Vrátila jej ho 5. júna.

17. mája - V Štiavniku, rodisku Jána Kuciaka, si miestni pripomenuli jeho nedožité 28. narodeniny.

21. mája - Vo vzťahu k vyšetrovateľovi Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Trnave, ktorý vykonával prvotné úkony na mieste činu zavraždeného novinára Jána Kuciaka, najmä obhliadku miesta činu, boli pri výkone dozoru prokurátora zistené niektoré nedostatky.

29. mája – Viac ako tri mesiace od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa polícia v utorok vrátila do ich rodinného domu vo Veľkej Mači, kde sa odohrala rekonštrukcia činu.

30. mája - Policajný zbor povedie Milan Lučanský. Dovtedajšieho riaditeľa inšpekcie ministerstva vnútra vymenovala do funkcie policajného prezidenta ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD), ujal sa jej od 1. júna. Nahradil Tibora Gašpara, ktorý skončil na čele polície 31. mája.

21. júna – K vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky prišlo veľmi veľa informácií, ktorými chceli oznamovatelia vniesť svetlo do vyšetrovania a získať tak odmenu milión eur. Vyhlásila to ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) s tým, že ani jedna informácia však nebola pravdivá a "skutočne išlo len o pokusy, aby bola odmena milión eur vyplatená".

11. júla - Vo Výbore Európskeho parlamentu (EP) pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) sa uskutočnilo vypočutie vo veci vyšetrovania vrážd maltskej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej, slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Predsedníčka Monitorovacej skupiny pre právny štát (ROLMG) v Európskom parlamente Sophie in ‘t Veldová naň prišla tlmočiť znepokojenie nad nedostatočným pokrokom vo vyšetrovaní.

31. júla - Policajný prezident Milan Lučanský sa stretol s tímom vyšetrovateľov vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a plánuje ho posilniť. Povedal to novinárom po stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom.

17. augusta - Bývalý šéf Národnej protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer by mal od septembra pracovať na ministerstve vnútra. Informoval o tom portál aktuality.sk, ktorému to mal potvrdiť dôveryhodný zdroj. Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bol Krajmer kritizovaný za to, že sa objavil po na obhliadke miesta činu, hoci tam nemal čo robiť. O Krajmerovi v minulosti písal zavraždený novinár v súvislosti s tým, že jeho manželka Mária figurovala vo firme s podnikateľmi Zoroslavom Kollárom a Norbertom Bödörom.

17. septembra - Dozorujúci prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zverejnil identikit muža, ktorý môže mať informácie o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa jeho slov môže táto osoba "disponovať informáciami k samotnému skutku, prípadne k osobám, ktoré sa na spáchaní skutku mohli podieľať".

22. septembra - Na polícii vypovedal muž z Veľkej Mače, ktorý tvrdí, že pozná osobu z indentikitu zverejneného v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Informoval o tom na svojom webe denník Nový Čas s tým, že sa mu svedok ozval, má ísť o mužovho exkolegu.

24. septembra - Polícia preverovala viacero osôb, ktoré spoznali občania v identikite zverejnenom Úradom špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Neznámy muž z identikitu by mohol mať podľa prokurátora informácie o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Informácie potvrdil prezident Policajného zboru Milan Lučanský.