Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

HORÚČAVY ÚRADUJÚ: Vysoké teploty na Slovensku pretrvajú až do nedele

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Úpal sa prejavuje zvýšenou telesnou teplotou, bolesťami hlavy, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom a nevoľnosťou.

Bratislava 12. júna (TASR) - Mimoriadne teplé počasie bude pokračovať aj v ďalších dňoch až do soboty (15. 6.) a na východe Slovenska až do nedele (16. 6.). Na začiatku budúceho týždňa už bude o niečo chladnejšie, ale na juhu bude teplota vzduchu aj tak vystupovať na hodnoty okolo 30 stupňov Celzia. Na svojej sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Keďže do našej oblasti počas väčšiny uplynulých júnových dní prúdil od juhu až juhozápadu teplý, postupne až tropický vzduch, obdobie od 1. júna do 11. júna sa skončilo podľa meraní SHMÚ celkovo ako veľmi teplé. Kladná odchýlka teploty od normálu 1981 - 2010 dosiahla za prvých 11 dní júna väčšinou tri až päť stupňov Celzia. Ojedinele to bolo ešte viac.

Navyše v južnej polovici západného Slovenska boli podľa údajov SHMÚ aj veľmi teplé, niekde dokonca až tropické noci. Napríklad počas poslednej noci z utorka (11. 6.) na stredu klesla teplota v Piešťanoch na 22,4 stupňa Celzia a v Kuchyni na 21,5 stupňa Celzia. Hlavným dôvodom mimoriadne teplej noci tam bol juhovýchodný vietor, ktorého priemerná rýchlosť bola aj v noci väčšinou štyri až sedem metrov za sekundu. Tropickú noc zaznamenal SHMÚ už aj v Rimavskej Sobote.

Dnes bude veľmi teplo, nepreceňujte svoje schopnosti



Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred vysokými teplotami v stredu od 15.00 do 18.00 h. Vydal výstrahu prvého stupňa pre všetky okresy Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja. Tiež väčšinu okresov Košického a Banskobystrického kraja.

Výstraha pred vysokými teplotami platí aj pre niektoré okresy Trenčianskeho a Prešovského kraja.

V horúčavách dávajte pozor na úpal


V horúčavách netreba podceňovať riziko úpalu. Vzniká intenzívnym priamym slnečným žiarením na nechránenú hlavu a zátylok. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Úpal sa prejavuje zvýšenou telesnou teplotou, bolesťami hlavy, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom a nevoľnosťou. Rodičia by mali pravidelne kontrolovať, či majú ich deti pokrývku hlavy, kvalitné slnečné okuliare a natierať im pokožku krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu. Deti mladšie ako jeden rok by sa vôbec nemali vystavovať slnečnému žiareniu.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP/Mahesh Kumar A.


"Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb. Syntetické materiály nie sú vhodné, pretože neumožňujú odparovanie potu," odporúčajú odborníci z ÚVZ SR. V teplých dňoch podľa nich tiež treba dávať pozor na zvýšenú fyzickú námahu, robiť si častejšie prestávky v tieni a v čase medzi 11.00 a 15.00 h sa na slnku nezdržiavajte.

Znášať horúčavy pomáha klimatizácia, dôležité však je, aby bola správne nastavená a čistá. "Udržiavanie konštantnej teploty v interiéri bez ohľadu na vonkajšiu môže uškodiť najmä deťom a seniorom," pripomínajú hygienici. Nevhodne nastavená klimatizácia podľa nich spôsobuje bolesti hlavy, hrdla, prechladnutie, oslabenie imunity i celkovo organizmu, angínové bolesti, pocit upchatého nosa, bolesti dutín, chrbtice či svalov. "Ak máte chladný prúd vzduchu nasmerovaný do tváre, vysušuje vám kožu, oči a prispieva k opakovaným zápalom očí, uší, prínosových dutín aj k bolestiam zubov a trojklaného nervu," upozorňujú.

Pri prechode z chladného do horúceho prostredia môže prísť k takzvanému teplotnému šoku, ktorý dokáže celkovo oslabiť organizmus. "Klimatizáciu si nastavte tak, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako päť maximálne sedem stupňov Celzia," odporúčajú z ÚVZ. "Klimatizačnú jednotku, filtre a vzduchové prieduchy udržujte v čistote, inak sa môžu stať zdrojom plesní a baktérií. Celý klimatizačný systém si dajte raz ročne skontrolovať v servise," dodali. Súčasťou bežnej údržby je aj pravidelná dezinfekcia výparníka klimatizačnej jednotky.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Nesprávne používaná klimatizácia môže podľa odborníkov uškodiť a spôsobiť zdravotné problémy aj v aute, najmä pri dlhších cestách. Veľmi negatívny vplyv má najmä na alergikov. Prúdením vzduchu z ventilácie sa totiž rozhýbu čiastočky prachu s rôznymi druhmi baktérií. "Okrem ochorení dýchacích ciest, bolestí hlavy alebo prechladnutia chrbtice môžete pri nesprávnom používaní klimatizácie v aute dostať zápal stredného ucha, spojiviek a iných ochorení očí a uší," vymenovali.

Klimatizácia by podľa nich mala byť v aute pustená len desať až 15 minút za hodinu a prúd chladného vzduchu by mal smerovať tak, aby nefúkal priamo na posádku. Najlepšie je viesť ho na čelné sklo, prípadne k nohám. Aj v aute platí ideálny rozdiel teploty vonku a vnútri päť až sedem stupňov Celzia. "Dodržte ho aj v najväčších horúčavách," upozornili odborníci. "Ak z auta často vystupujete a nastupujete, rozdiel teplôt by mal byť ešte nižší," doplnili.

Pri používaní klimatizácie v aute sa okolo výparníka kondenzuje voda obsiahnutá vo vzduchu na jadre výparníka, odkiaľ sa odvádza pod vozidlo. Okolo výparníka je neustále vlhké prostredie, čo je podľa hygienikov výborná živná pôda pre rôzne plesne, ktorých spóry sa nachádzajú vo vzduchu a často nepríjemne zapáchajú. Zlikvidovať ich možno antibakteriálnym sprejom.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti informoval, že počas tohto týždňa čaká naše územie viac tropických dní po sebe. Keďže SHMÚ zároveň očakáva prevažne jasné až polooblačné počasie len s miestami a prechodne zväčšenou oblačnosťou, znamená to, že Slovensko zasiahnu veľké horúčavy.

Záchranári počas utorka pomáhali pre kolapsy z horúčav takmer 60 pacientom


V utorok (11. 6.) potrebovalo pomoc zdravotníckych záchranárov 59 pacientov, ktorí skolabovali z tepla. Najviac ich ošetrili v Žilinskom a v Prešovskom kraji, kde pomoc potrebovalo 13 pacientov. "Naopak, najmenej zásahov sme v tejto súvislosti evidovali v Banskobystrickom kraji, v ktorom mali ťažkosti v dôsledku horúčav traja pacienti," povedala pre TASR hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová.

Zdravotníci opätovne apelujú na verejnosť, aby dbala na prevenciu. To znamená zdržiavať sa v interiéri počas obedňajších hodín, čiže od 11. do 15.00 h, a dodržiavať dostatočný pitný režim. "Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev," pripomenula Krčová.

Tekutiny záchranári odporúčajú dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. "Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy," skonštatovala Krčová.

Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta treba ochladzovať a podať mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.