Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanci prešli v prvý deň schôdze za 6 hodín takmer polovicu programu

Na snímke zľava podpredsedovia Národnej rady SR Béla Bugár (Most-Híd), Martin Glváč (Smer-SD) a predseda NR SR Andrej Danko (SNS) počas rokovania 28. schôdze NR SR 13. marca 2018 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Medzi tými návrhmi, ktoré sú prerokované, ale ešte čakajú na hlasovanie, sú aj návrhy z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd).

Bratislava 13. marca (TASR) - Poslanci Národnej rady SR prešli v prvý rokovací deň 28. schôdze parlamentu takmer polovicu programu. Za šesť hodín bleskovo prerokovali vyše 20 bodov. Väčšinu z nich aj odhlasovali. O tých, ktoré nestihli odhlasovať, rozhodnú v stredu, kedy budú aj pokračovať v rokovaní.

O návrhoch zákonov poslanci takmer nerokujú. Zvyčajne ich len predkladateľ predstaví a pri väčšine sa diskusia ani nezačne, lebo sa do nej nikto nehlási. Až na niekoľko výnimiek.

Medzi tými návrhmi, ktoré sú prerokované, ale ešte čakajú na hlasovanie, sú aj návrhy z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd). Šéfka rezortu justície ich predniesla v závere rokovacieho dňa. Ide o návrh, ktorý rieši zaisťovanie majetku v trestnom konaní, a tiež o novú právnu úpravu v oblasti boja proti terorizmu.

V závere dňa ešte stihli predložiť svoj návrh aj národniari. Tí chcú, aby sa pri zákonoch posudzoval aj vplyv na rodinu. Koaličným partnerom SNS navrhuje aj vytvorenie Rady vlády pre rodinu a demografický rast. Doložka o vplyve na rodinu nie je v parlamente nový nápad. V minulosti ju neúspešne presadzovalo KDH.

Poslanci sa do lavíc vrátia v stredu 14. marca. Čakajú ich ďalšie návrhy zákonov a tiež mimoriadna správa verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej o skutočnostiach nasvedčujúcich závažnému porušeniu základných práv a slobôd. Mala by prísť na rad o 14.00 h.