Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanci začali voliť kandidátov na ústavných sudcov

NR SR, archívna snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest.

Bratislava 25. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR volia v utorok podvečer kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR v tajnom hlasovaní. Ide o opakovanú voľbu, keďže vo štvrtok (20. 6.) poslanci zvolili len jedného kandidáta, a to Radoslava Procházku. Zvoliť majú chýbajúcich piatich kandidátov, vyberajú zo zvyšných 15 uchádzačov.

Kandidátmi na sudcov Ústavného súdu sú Katarína Čechová, Rudolf Čirč, Ladislav Duditš, Michal Ďuriš, Libor Duľa, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Štefan Kseňák, Peter Kubík, Michal Matulník, Peter Melicher, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Peter Straka a Robert Šorl.

Koaliční lídri v utorok avizovali, že v koalícii je dohoda na voľbe piatich kandidátov. Maximálny možný počet kandidátov chcú zvoliť aj opoziční poslanci.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mal prezident SR vymenovať deviatich sudcov. Plný počet kandidátov sa nepodaril dosiaľ zvoliť. Nateraz parlament spolu vybral 13 kandidátov, do plného počtu 18 chýbajú ešte piati.

Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov.