Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prepad zdravotníctva v rebríčku EHCI považuje M. Krajčí za reálny

Na archívnej snímke poslanec NR SR Marek Krajčí . Foto: TASR - Jakub Kotian

V aktuálnom rebríčku EHCI sa Slovensko umiestnilo na 17. mieste. Ide o výročné hodnotenie národných európskych systémov zdravotníckej starostlivosti a zahŕňa 35 krajín.

Bratislava 13. marca (TASR) - Prepad Slovenska v rebríčku kvality zdravotnej starostlivosti Euro Health Consumer Index (EHCI) považuje poslanec Národnej rady SR Marek Krajčí (OĽaNO) za zreálnenie hodnotenia zdravotníctva.

"Tento rok vo výsledkoch došlo k zreálneniu našich čakacích lehôt, nie sú v nich už prítomné zjavné nezmysly. Zarážajúci je však fakt, že sa čakacie lehoty na neakútne CT vyšetrenia opäť predĺžili, dokonca sú dlhšie, ako boli pred dvoma rokmi," povedal Krajčí.

Výsledky podľa neho vyznievajú nepochopiteľne, keďže ministerstvo nakupovalo do nemocníc CT prístroje a znížila sa cena za vyšetrenie. "Na tento problém je potrebné pozrieť sa bližšie, či súkromníci nevykazujú aj fiktívne vyšetrenia, či sa neindikujú vyšetrenia zbytočne alebo ako sa nové CT prístroje využívajú v nemocniciach. Niektorí riaditelia sa totiž sťažujú, že nedostali od poisťovní dostatočné limity," doplnil Krajčí.

Upozorňuje tiež, že rakovina sa na Slovensku začína liečiť príliš neskoro. "Toto porovnanie nás zarmútilo najviac. Takmer každý druhý Slovák, ktorému diagnostikujeme malígne ochorenie, zomiera. Tento fakt považujeme za alarmujúci. Vo vyspelých krajinách je úspešnosť liečby cez 70 percent. Výsledok je dozaista vizitkou zlej práce ministerstva v oblasti verejného zdravotníctva, nedostatočnou prevenciou, absenciou skríningových kampaní a zlým životným štýlom Slovákov," zhrnul Krajčí s tým, že tento rok sa v tejto oblasti síce konečne pohli ľady, no ide o beh na dlhé trate.

V aktuálnom rebríčku EHCI sa Slovensko umiestnilo na 17. mieste. Ide o výročné hodnotenie národných európskych systémov zdravotníckej starostlivosti a zahŕňa 35 krajín. V správe, ktorú vypracovala organizácia Health Consumer Powerhouse, sa počínanie Slovenska v oblasti zdravotníctva v roku 2018 hodnotí ako "nie príliš zlé". Slovensko malo predvlani celkové 13. miesto.

"Ministerstvo zdravotníctva SR vynakladá všetko úsilie na to, aby bola zdravotná starostlivosť poskytovaná v čo najvyššej kvalite, aby pacienti mali čo najlepšie podmienky na liečbu a lekári a ostatní zdravotnícki pracovníci adekvátne podmienky na svoju prácu," uviedla v reakcii pre TASR hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Rezort si pochvaľuje zlepšenie pracovných podmienok zdravotníckych pracovníkov, diagnostiku a liečbu pacientov či postupnú modernizáciu nemocníc, rekonštrukcie oddelení i prístrojové vybavenie. Podľa hovorkyne rezort financie využíva efektívnejšie a kladie dôraz na kvalitu. Ministerstvo chváli aj zlepšenie manažmentu záchrany života pacientov s cievnou mozgovou príhodou.