Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Projekt stratifikácie má 326 pripomienok

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jana Holubčíková

Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová pre TASR vysvetlila, že dôvodom, prečo projekt išiel do MPK ešte raz, bolo zvýšenie transparentnosti.

Bratislava 17. júna (TASR) – Projekt stratifikácie, čiže jedna z najvýznamnejších reforiem v slovenskom zdravotníctve za posledných 30 rokov, vyšiel z medzirezortného pripomienkového konania (MPK) s 326 pripomienkami. Tie plánuje Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v nasledujúcom období prehodnocovať.

Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová pre TASR vysvetlila, že dôvodom, prečo projekt išiel do MPK ešte raz, bolo zvýšenie transparentnosti. "Stratifikácia veľmi úzko súvisí aj s následnou zdravotnou starostlivosťou. Keďže sme k následnej zdravotnej starostlivosti dostali veľké množstvo pripomienok a po ich odstránení sa výrazne zmenil charakter materiálu, rozhodli sme sa vzhľadom na to, že stratifikácia je prelomový materiál, aby odborná verejnosť bola informovaná o finálnom znení oboch materiálov so zapracovanými pripomienkami," komentovala s tým, že keďže oba materiály spolu úzko súvisia, ministerstvo návrh predložilo do MPK ako spoločný materiál.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) mala k projektu niekoľko pripomienok. Výhrady, ale aj návrhy sa týkajú napríklad následnej ústavnej a ošetrovateľskej starostlivosti či povinnosti preukazovať vznik, ukončenie, a najmä trvanie dočasnej pracovnej neschopnosti na určenie platiteľa poistného alebo tiež poskytovania identifikačných údajov dieťaťa na uplatnenie štatútu poistenca štátu, ktorý sa osobne celodenne stará o dieťa do šiestich rokov.

"Navrhovaná novela, ktorá prichádza po takmer polročnom zdržaní, žiaľ, stanovuje množstvo výnimiek z pôvodného princípu stratifikácie, pričom zdravotným poisťovniam dokonca prikazuje uzatvoriť zmluvu aj s takými poskytovateľmi, ktorí kvalitatívne kritériá nespĺňajú. Navyše namiesto toho, aby v súlade so zahraničnými trendmi zvýšila orientáciu zdravotníctva na pacienta, naopak, posilňuje problematickú orientáciu zdravotníctva na lekárov, obmedzuje hospodársku súťaž medzi nemocnicami a zabraňuje zdravotným poisťovniam účinne presadzovať kvalitu pri rokovaniach o zmluvách s nemocnicami," uviedol pre TASR PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský.

Union zdravotná poisťovňa má podľa slov jej hovorcu Mateja Neumanna "záujem na včasnej implementácii projektu stratifikácie""k spresnenej verzii navrhovaného zákona predložila legislatívno-technické pripomienky upravujúce rovnovážne postavenie nemocníc a poisťovní".

Členka Výboru pre zdravotníctvo Národnej rady Slovenskej republiky Jana Cigániková (SaS) kritizuje krok ministerky Andrey Kalavskej (nominantka Smeru-SD) spojiť schválenie stratifikácie so zákonom o dlhodobej starostlivosti. "Všetci vieme, že má asi milión nedostatkov a nie je doladený s rezortom sociálnych vecí. Toto vôbec robiť nemusela. Zámerne tak zvýšila šance, že zákon o dlhodobej starostlivosti sa hodí do koša ako nepripravený spolu so stratifikáciou," uviedla na sociálnej sieti.