Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prokurátor podal obžalobu na Mariana K. a Pavla R. v kauze zmeniek

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pavol R. nie je na rozdiel od Mariana K. stíhaný väzobne. Rozhodol o tom už dva razy Krajský súd v Bratislave.

Bratislava 22. marca (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v týchto dňoch na podnikateľa Mariana K. a na bývalého riaditeľa televízie Markíza a exministra hospodárstva Pavla R. obžalobu v kauze televíznych zmeniek.

"Prokurátor ÚŠP podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu v trestnej veci Mgr. M.K. a spol. Dve osoby sú obvinené z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Obžaloba bola pridelená senátu 1T, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," uviedla v piatok pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Znamená to, že o osude dvojice bude rozhodovať senát v Pezinku a nie pracovisko ŠTS v Banskej Bystrici.

"Po podaní obžaloby príslušný senát 1T ŠTS v Pezinku ako prvé bude musieť posúdiť námietky obhajoby proti podanej obžalobe a námietky pre porušenie práv na obhajobu v prípravnom konaní," zareagoval v piatok pre TASR obhajca Marek Para.

Para v piatok mimo územia Slovenska prevzal prelomové znalecké posudky k datovaniu atramentu, ktoré podľa jeho slov doslova vyvracajú verziu obžaloby.

"Orgány činné v trestnom konaní na tieto posudky, napriek môjmu vyrozumeniu nečakali a podali obžalobu v prípade takzvaných televíznych zmeniek spoločnosti Markíza. Ďalšie posudky renomovaných znalcov budem predkladať už súdu," zdôraznil obhajca Para.

Vyšetrovateľ finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal návrh na obžalobu Mariana K. a Pavla R. v prípade tzv. televíznych zmeniek. Formou spolupáchateľstva sa mali dopustiť trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, cenných papierov a trestného činu marenia spravodlivosti so škodou 69 miliónov eur. Polícia o tom informovala 15. marca na sociálnej sieti.

"Vyšetrovateľ finančnej polície NAKA ukončil prípad zmeniek návrhom na podanie obžaloby. Spis bude v krátkom čase doručený dozorovému prokurátorovi," uviedla polícia. V prípade preukázania viny hrozí obom obvineným trest odňatia slobody na 12 až 20 rokov.

Trestné oznámenie na Pavla R. a Mariana K. podala TV Markíza za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v jej účtovníctve ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako malo dôjsť k uplatneniu podvodných nárokov.

Pavol R. je okrem tohto prípadu v súčasnosti obvinený aj s ďalšími troma osobami zo slovenského podsvetia z pokusu o vraždu svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej. Marian K. je pre zmenky väzobne stíhaný. Podnikateľa obvinili aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica. Jeho likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu. Voči obvineniu podal na ÚŠP sťažnosť, čo v piatok TASR potvrdil obhajca Para.

Pavol R. nie je na rozdiel od Mariana K. stíhaný väzobne. Rozhodol o tom už dva razy Krajský súd v Bratislave. Je monitorovaný elektronickým náramkom a pravidelne sa dostavuje, ako potvrdili v pondelok (18.3.) TASR justičné zdroje, do Justičného paláca k probačnému úradníkovi v dohodnutých termínoch.