Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Raši: Traja mladí vedci pôjdu do Berkeley, priniesť majú inovácie

Richard Raši, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Do výzvy sa zapojili verejné vysoké školy, ktoré mohli nominovať maximálne 3 kandidátov s projektom v oblasti inteligentných dopravných systémov, informatizácie v doprave alebo automobilového výskumu.

Bratislava 9. júla (TASR) - Traja mladí vedci z dvoch slovenských univerzít uspeli vo výzve Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII). S ich predloženými projektmi získali možnosť stráviť semester na jednej z najprestížnejších univerzít sveta - na kalifornskej Berkeley. TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu ÚPVII.

Do výzvy sa mohli zapojiť verejné vysoké školy, ktoré mohli nominovať maximálne troch kandidátov s projektom v oblasti inteligentných dopravných systémov, informatizácie v doprave alebo automobilového výskumu. Traja úspešní mladí vedci, jeden zo Žilinskej univerzity v Žiline a dvaja z Technickej univerzity v Košiciach, absolvujú výskumný pobyt na univerzite v Berkeley. "Počas výskumného pobytu budú pracovať s najmodernejšími technológiami a stretnú sa so špičkovými profesormi, čím môžu výrazne urýchliť svoj výskum. Inovatívne riešenia, ktoré tu vyvinú, prenesú na Slovensku do praxe," uviedol vicepremiér Richard Raši (Smer-SD) s tým, že ÚPVII podporí každého úspešného kandidáta sumou 93.000 eur na úhradu školného a nákladov súvisiacich s pobytom.

Pri projektoch sa posudzovala najmä dôležitosť predloženého projektu v rámci konkrétnej akademickej oblasti, jeho pozitívny prínos pre žiadateľa, konkrétnu verejnú vysokú školu i celkový prínos pre SR. Ide napríklad o kompatibilitu projektu so strategickými plánmi Slovenska v oblasti vedy, výskumu a inovácií.

ÚPVII v septembri 2017 podpísal spolu so Žilinskou univerzitou a univerzitou v Berkeley memorandum o porozumení, na základe ktorého absolvovali v USA výskumný pobyt dvaja slovenskí vedci.