Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort obrany má vyberať firmu na radary rokovacím konaním

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rezort obrany pripomína, že v súčasnosti prevádzkované letiskové RL systémy ukončili technickú životnosť v rokoch 2011 - 2017.

Bratislava 20. februára (TASR) - Ministerstvo obrany má vyberať firmu, ktorá obnoví letiskovú rádiolokačnú (RL) techniku Vzdušných síl Ozbrojených síl (VzS OS) SR, rokovacím konaním so zverejnením. Prostredníctvom toho sa má dopracovať ku komplexnému požadovanému riešeniu. Postup v stredu odobrila vláda.

V materiáli Projekt - Rádiolokátor prehľadový letiskový SRE/SSR/PAR sa uvádza, že za účelom obstarania predmetu zákazky rezort vykonal v roku 2018 prieskum trhu. Cenovú ponuku predložili viaceré subjekty.

"Víťaznou ponukou sa na základe výsledku vyhodnotenia, ako predpokladaná hodnota zákazky stala ponuka osloveného hospodárskeho subjektu vo výške 23.400.000 eur s DPH a náklady na počiatočnú logistickú podporu tento výrobca odhadol na 480.000 eur s DPH na prvých päť rokov prevádzky, náklady na výcvik budú predmetom rokovaní vrátane nákladov," píše sa v materiáli.

Rezort obrany pripomína, že v súčasnosti prevádzkované letiskové RL systémy ukončili technickú životnosť v rokoch 2011 - 2017. "Z uvedeného dôvodu požadujú VzS OS SR obmenu letiskového RL systému presného radarového priblíženia v zložení SRE/SSR/ PAR (SRE - Survelliance Radar Element, primárny prehľadový rádiolokátor, SSR - Secondary Survelliance Radar alebo MSSR – Monopulse SSR, sekundárny prehľadový rádiolokátor a PAR - Precision Approach Radar, presný pristávací rádiolokátor) pre všetky vojenské letiská využívané VzS OS SR," uvádza ministerstvo.