Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Fico: Vyzývam premiéra i ministerku vnútra k politickej zodpovednosti

Na archívnej snímke Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR Jakub Kotian

Neoverená SMS komunikácia Mariana K. je, ako tvrdí, verejne zneužívaná a posadnutosť proti Smeru-SD sa mení na akýsi džihád.

Bratislava 15. augusta (TASR) – Predseda koaličného Smeru-SD Robert Fico vo štvrtok vyzval predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) a ministerku vnútra Denisu Sakovú (Smer-SD) k politickej zodpovednosti. Fico taktiež vyzval policajného prezidenta Milana Lučanského a generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby urobili poriadok v orgánoch činných v trestnom konaní. Fico očakáva aj zvolanie branno-bezpečnostného parlamentného výboru. Žiada zistiť, do akej miery sú orgány činné v trestnom konaní pod politickým tlakom.



R. Fico odmieta, že by sa stretával s Marianom K.


Bratislava 15. augusta (TASR) - Moje stretnutia s podnikateľom Marianom K., ktoré sú spomínané v medializovanej údajnej komunikácii Mariana K. a Aleny Zs., obvinených z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, sa nikdy nestali. Vo štvrtok to vyhlásil predseda koaličného Smeru-SD a bývalý premiér Robert Fico. Posadnutosť proti Smeru-SD sa podľa jeho slov mení na "akýsi džihád" a príkladom je podľa Fica verejné zneužívanie neoverenej SMS komunikácie Mariana K.



Fico priznáva, že Mariana K. vydával na spoločenských akciách, lebo bol spoločensky aktívny človek. "Ja som sa však s Marianom K. nikdy nestretol v situácii popisovaných Denníkom N," vyhlásil šéf Smeru-SD s tým, že meno politika býva často zneužívané.

Neoverená SMS komunikácia Mariana K. je, ako tvrdí, verejne zneužívaná a posadnutosť proti Smeru-SD sa mení na "akýsi džihád". Fico vo štvrtok taktiež vyzval predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) a ministerku vnútra Denisu Sakovú (Smer-SD) k politickej zodpovednosti. Vyzval aj policajného prezidenta Milana Lučanského a generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby urobili poriadok v orgánoch činných v trestnom konaní. Predseda Smeru-SD očakáva aj zvolanie branno-bezpečnostného parlamentného výboru. Žiada totiž zistiť, do akej miery sú orgány činné v trestnom konaní pod politickým tlakom. "Orgány činné v trestnom konaní sa majú venovať svojej práci a nie politologickým úvahám," skonštatoval.



Fico tvrdí, že policajti a prokurátori vyjadrujú obavy, že ak neprijmú rozhodnutie, tak ako chcú médiá, budú nimi lynčovaní. "Naznačujú, že často vznesú obvinenie, hoci naň nemajú dôvody, len nech ich médiá nelynčujú," uviedol. Varuje, že ak na Slovensku zabijú nejakého politika, budú za to niesť zodpovednosť politici a médiá, ktorí šíria nenávisť. "Bojím sa, že by k tomu mohlo prísť," vyhlásil Fico.

Zároveň upozornil, že keď sa v minulosti objavila údajná komunikácia advokáta a bývalého ministra vnútra Daniela Lipšica s Alenou Zs. alebo komunikácie niektorých opozičných politikov s novinármi, médiám stačilo, že to bolo označené za podvrh. "Čokoľvek povie Marian K. na svoju obhajobu, je klamstvo. Keď povie niečo na adresu Smeru-SD, a môže to byť absolútne neoverené, je to absolútna pravda," vyhlásil Fico a pripomenul, že obvinený Marian K. spáchal delikty za vlády Ivety Radičovej.

"Obvinený Marian K. spáchal daňové delikty v čase, keď bola vláda Ivety Radičovej v rokoch 2010 až 2012. Bolo to v čase, keď sa stretával s predsedom Národnej rady SR Richardom Sulíkom na slávnych raňajkách a keď sa stretával s Igorom Matovičom v rezidencii Five Star Residence," povedal Fico. Spochybňuje tvrdenia o tom, že Marian K. ovládol políciu. Šéf Smeru-SD poukazuje, že v roku 2017, keď bol predsedom vlády, bol podnikateľ obvinený z dvoch vážnych ekonomických trestných činov a v roku 2018 bol vzatý do väzby. "Nič nevybavil, pokiaľ ide o registráciu politickej strany. Dokonca z neoverenej komunikácie vyplýva, že pán obvinený Marian K. sa sám sťažuje, že Robert Kaliňák mu nikdy nič nedal," podotkol Fico.



Zároveň poznamenal, že Smer-SD vyhral už štyrikrát parlamentné voľby a trikrát zostavil vládu na celé funkčné obdobie. Posledné prieskumy verejnej mienky podľa Fica naznačujú, že Smer-SD môže aj piatykrát vyhrať voľby do parlamentu a byť súčasťou novej vlády. "Opozícia nie je schopná Smer-SD programovo poraziť. Nemá programovú alternatívu," povedal s tým, že úlohu opozičného pôsobenia preberajú niektoré médiá, ktoré si dali za zmysel svojej existencie likvidáciu Smeru-SD. Fico uviedol, že sa nedrží filozofie "túto stranu som založil, aj ju pochovám", preto si vie predstaviť aj iného človeka ako seba na čele kandidátky strany do parlamentných volieb.