Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Sčítanie: Na Slovensku sú častejšie ovdovené ženy ako muži

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Okrem diferenčnej úmrtnosti dôležitú úlohu zohráva aj intenzita, s akou ovdovené osoby opakovane vstupujú do manželstva.

Bratislava 30. júla (TASR) - Na Slovensku sú častejšie ovdovené ženy ako muži. V roku 2001 bolo podľa sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) ovdovených 329.888 žien a 58.504 mužov. V roku 2021 evidovali 321.857 vdov a 61.773 vdovcov, TASR o tom informovala hovorkyňa pre SODB 2021 Jasmína Stauder.

"Vzhľadom na dlhodobú existenciu mužskej nadúmrtnosti sú častejšie ovdovenými ženy než muži. Okrem diferenčnej úmrtnosti dôležitú úlohu zohráva aj intenzita, s akou ovdovené osoby opakovane vstupujú do manželstva. Keďže šance na ďalší sobáš mali dlhodobo vyššie ovdovení muži, aj tento proces prispieval k častejšiemu výskytu ovdovených žien v populácii Slovenska," priblížila.

Sčítanie v roku 2021 podľa jej slov potvrdilo trend, že muži sa po rozpade vzťahu ľahšie ženia. "Domácnosti jednotlivcov, ktoré výrazne v poslednom sčítaní narástli, tvoria práve staršie ženy nad 55 rokov," dodala.