Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pellegrini: Šefčovič bude kandidátom V4 na podpredsedu EK

Na archívnej snímke Maroš Šefčovič. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Premiér SR ocenil fakt, že na pozíciu predsedníčky EK sa dostane žena.

Brusel 2. júla (TASR) - Nominácie na kľúčové posty v Európskej únie s výnimkou Európskeho parlamentu (EP) dohodli európski lídri na summite v Bruseli jednomyseľne. Informoval o tom v utorok slovenský premiér Peter Pellegrini s tým, že šéfa EP si zvolí zákonodarný zbor v rámci svojich kompetencií, pravdepodobne v stredu. Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič je zároveň kandidátom Vyšehradskej štvorky (V4) na podpredsedu EK.

Ako však upozornil Pellegrini, kompetencia vymenovať členov EK bude na jej novej šéfke Ursule von der Leyenovej.

Na funkciu predsedu Európskej rady bol nominovaný belgický liberál Charles Michel.

Post šéfa európskej diplomacie by mal pripadnúť ministrovi zahraničných vecí v španielskej ľavicovej vlády Josepovi Borrellovi, rodenému Kataláncovi.

Francúzka Christine Lagardová by sa mala v tejto konštelácii stať šéfkou Európskej centrálnej banky (ECB).

Na prvú polovicu volebného obdobia by sa mal stať šéfom EP socialista, uviedol Pellegrini.

Pellegrini verí, že tieto nominácie — napriek odporu socialistov a zelených voči von der Leyenovej — schváli aj Európsky parlament.

Premiér odmietol označiť zablokovanie nominácie holandského socialistu Fransa Timmermansa za šéfa EK Vyšehradskou štvorkou ako jej víťazstvo, ako to formulovali český premiér Andrej Babiš, hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács alebo aj niektorí nemeckí predstavitelia.

"Nepatrí sa takto komentovať, ja nikdy neskĺznem k takýmto vyhláseniam, ja som spokojný, že sme prijali jednomyseľné rozhodnutie, s ktorým som bol spokojný za slovenskú stranu aj ja."

"Netvrdím, že sa všetkým politickým skupinám páči toto rozhodnutie, že každý premiér je spokojný. Možno to vyvolá dovnútra politických skupín aj kontroverzné reakcie, ale ako celok sme ukázali jednotu," konštatoval Pellegrini.

Ocenil fakt, že na pozíciu predsedníčky EK sa dostane žena. "Myslím si, že je to takisto dobrý signál pre spoločnosť a pre všetky ženy, ale možno aj malé dievčatá v škole — že im to dodá trošku takej chuti a presvedčenia, že sa oplatí pracovať a aj žena môže stáť na čele takejto významnej inštitúcie," povedal Pellegrini.

"Ja som presvedčený, že je to dobrá kandidátka, rozhľadená, šikovná dáma, ktorá môže priniesť novú dynamiku a nový pohľad na budúcnosť únie," dodal slovenský premiér.

(osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec) hy