Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Šefčovič: Von der Leyenová má zložitú úlohu vyskladať novú eurokomisiu

Na archívnej snímke M. Šefčovič. Foto: TASR Jakub Kotian

Spresnil, že aj stredajší rozhovor Pellegriniho s von der Leyenovou ukázal, že ide o silno diskutovanú tému.

Brusel 4. septembra (TASR) - Doterajší podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroš Šefčovič by rád pokračoval v niektorých rozbehnutých projektoch, na ktorých sa vďaka svojej pracovnej agende v exekutíve EÚ zúčastňoval, bude však musieť rešpektovať rozhodnutie budúcej šéfky eurokomisie Ursuly von der Leyenovej. Tá najneskôr začiatkom budúceho týždňa rozhodne o rozdelení portfólií medzi národných eurokomisárov.

Šefčovič, v rozhovore po stredajšom stretnutí s premiérom SR Petrom Pellegrinim (Smer-SD), ktorého predtým na vlastnú žiadosť prijala aj von der Leyenová, upozornil, že sa už viackrát zišiel so šéfkou budúcej eurokomisie a spolu diskutovali aj o novej podobe tejto inštitúcie.

"Veľmi si uvedomuje, akú zložitú úlohu má pri vyskladaní komisie, aby rešpektovala výsledok európskych volieb aj zastúpenie kľúčových politických frakcií v Európskom parlamente. Viem, že bude do poslednej chvíle hľadať určitú politickú vyrovnanosť, pričom ešte stále čaká na nomináciu z Talianska. Až potom bude jasnejšie, kto aké portfólio bude zastávať," opísal situáciu.

Spresnil, že aj stredajší rozhovor Pellegriniho s von der Leyenovou ukázal, že ide o silno diskutovanú tému. Pellegrini pred novinármi odmietol prezradiť obsah rozhovoru s budúcou šéfkou eurokomisie a dodal, že potrebné vyhlásenia chce urobiť ona sama, pričom však priznal, že Šefčovič má na to, aby si udržal podpredsednícke kreslo. Slovenský eurokomisár v tejto súvislosti dodal, že verejnosť sa viac detailov dozvie zrejme až na budúci týždeň.

Na otázku TASR, či po medializovaných správach, že podpredsednícke kreslo v EK získa česká eurokomisárka Věra Jourová, nominantka jednej z krajín Vyšehradskej štvorky (V4), nie sú ohrozené jeho vyhliadky na udržanie si funkcie podpredsedu, Šefčovič zopakoval, že to závisí od rozhodnutia von der Leyenovej. V tejto súvislosti pripomenul, že je pre ňu dôležité nájsť v kolégiu komisárov nielen potrebnú politickú, ale aj rodovú rovnováhu.



"K mojej kolegyni Jourovej môžem povedať, že je to veľká profesionálka, ktorá urobila obrovský pokrok za posledných päť rokov a myslím si, že patrí k tým najvýraznejším osobnostiam v Európskej komisii. Takže by som nebol prekvapený, keby sa dostala do tejto pozície," uviedol Šefčovič.

Zároveň však zdôraznil, že sa von der Leyenová rozhodne o konečnej podobe eurokomisie, až keď budú známe všetky kandidatúry, teda aj tá talianska. Nová vláda v Ríme by mala svojho nominanta na eurokomisára oznámiť vo štvrtok.

"Potom bude potrebné nájsť ten najlepší tím, ktorý bude pracovať pre Európu. A tu je aj moja ambícia, aby som urobil maximum preto, aby sme ako Slovensko aj v tom budúcom období potvrdili, že sme jasne proeurópska krajina a že sme urobili maximum pre Európu a pre Slovensko," konštatoval Šefčovič.

V súvislosti s menom slovenského eurokomisára sa už hovorilo, že by mal záujem o niektoré z ekonomických, finančných či digitálnych portfólií. Šefčovič v tejto súvislosti priznal, že už dlhodobo naznačuje, že ak by sa dalo, rád by pokračoval v naštartovaných projektoch, kde sa podarilo urobiť "kus práce". Či už ide o úspechy na úseku elektromobility, o novú spoluprácu ako sa postarať o regióny najviac postihnuté ekonomickou transformáciou, čo je na Slovensku prípad baníctva na Hornej Nitre.

"Ja by som v tom rád aj naďalej pokračoval, ale je úzom v Európskej komisii, že býva veľmi výnimočné, ak môžete pokračovať v tom istom portfóliu dvakrát po sebe. Čiže musím rešpektovať túto realitu," upozornil. Dodal, že je na novej šéfke EK, ako vyhodnotí jeho doterajšie skúsenosti a všetko to, čo doteraz v Európskej komisii dosiahol.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)