Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V Žilinskom kraji je stále mimoriadna situácia v súvislosti so snehom

Na Oravu bol pre snehovú kalamitu vyslaný vrtuľník letky Ministerstva vnútra (MV) SR s modulom leteckého hasenia. Na snímke vrtuľník z ministerstva vnútra zhadzuje sneh zo stromov pri ceste na hraničný priechod s Poľskom, Novoť – Ujsoly dňa 17. januára 2019. Foto: TASR Miroslava Mlynárová

Zároveň na strednom a severnom Slovensku platí na noc z piatka na sobotu (19.1.) výstraha prvého stupňa pred nízkymi teplotami.

Žilina 18. januára (TASR) - Mimoriadna situácia v súvislosti so snehovou kalamitou v Žilinskom kraji platí aj v piatok dopoludnia vo všetkých obciach okresov Námestovo, Čadca a Kysucké Nové Mesto. TASR o tom informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

V okrese Liptovský Mikuláš je mimoriadna situácia v deviatich obciach, v okrese Dolný Kubín vo siedmich, v okrese Tvrdošín v šiestich, v okrese Žilina v piatich a v okresoch Ružomberok a Martin v troch obciach, doplnil Hollý.

Na Orave a Kysuciach zasahovalo vo štvrtok približne 200 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. "Hasiči prvýkrát v histórii použili vrtuľník na odstraňovanie snehu na vrcholkoch stromov v okolí obce Novoť. Pomocou tlakovej sily sa podarilo zhodiť veľké množstvo snehu zo stromov a elektrických vedení, vďaka čomu nedošlo k ich zrúteniu. Hasiči budú naďalej poskytovať pomoc v podobe odstraňovania veľkých nánosov snehu zo striech a z okolia rodinných domov a poskytovať obyvateľom zasiahnutých obcí podporu," uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Pri odstraňovaní následkov snehovej kalamity na hornej Orave pomáhajú od utorka (15. 1.) vojaci zo Žiliny a Martina. Na miesto prišiel v utorok aj minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS), aby preveril, akú ďalšiu pomoc môžu miestnym obyvateľom ozbrojené sily poskytnúť. Profesionálni vojaci sú pripravení zasiahnuť aj v ďalších obciach a mestách v prípade, že si to situácia vyžiada.

POZOR NA CESTÁCH: Na väčšine územia platí výstraha pred poľadovicou



Výstrahu prvého stupňa pred ojedinelou tvorbou poľadovice vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na piatkové ráno pre väčšinu územia Slovenska. Varovanie sa netýka len okresov na západe.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Jakub Kotian


Zároveň na strednom a severnom Slovensku platí na noc z piatka na sobotu (19.1.) výstraha prvého stupňa pred nízkymi teplotami. SHMÚ miestami očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu -15 až -17 stupňov C.

Cesty sú zjazdné, najmä na východe sa tvorí poľadovica



Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Informuje o tom Slovenská práva ciest (SSC).

Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy, ich povrch je prevažne vlhký až mokrý. V hornatejších polohách stredného a východného Slovenska je miestami pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu hrúbky jedného až troch centimetrov, miestami, najmä na cestách nižších kategórií, do štyroch až piatich centimetrov.

Na cestách III. triedy v obvodoch Námestovo a Trstená je na vozovke utlačený sneh hrúbky päť až desať centimetrov. Na cestách I/72, I/75, II/526, II/527, II/531 a II/591 v okresoch Lučenec a Rimavská Sobota a na cestách III. triedy v obvodoch Hnúšťa, Jelšava, Rimavská Sobota a Tornaľa je poľadovica. Na ceste III/3452 Gregorovce-odb. Prešov - Gregorovce-odb. Hubošovce a na cestách III. triedy v obvodoch Humenné, Lipany a Levoča je na vozovke miestami zľadovatený sneh hrúbky do jedného až troch centimetrov.

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. Na HP Veľké Pole, Cukmantel, Podspády, Klenov, Vernár, Huty, Besník, Čertovica, Šturec, Súľová a Grajnár je na vozovke kašovitý alebo utlačený sneh hrúbky jedného až troch centimetrov. Na HP Vrchslatina a Herlianske Sedlo je utlačený sneh hrúbky štyroch až piatich centimetrov. Na HP Zbojská a Makov je na vozovke čerstvý sneh hrúbky jedného centimetra.

SSC ďalej upozorňuje vodičov, že pre mrznúce mrholenie hrozí na cestách všetkých tried v lokalitách Zvolen, Dolný Kubín a Liptovský Hrádok nebezpečenstvo šmyku. Hmla s dohľadnosťou do 50 metrov je v lokalite Dargov a s dohľadnosťou do 100 metrov v lokalitách Haniska, Kokava nad Rimavicou, Čertovica, Záborské a Nižná Šebastová.

Pre snehové záveje je cesta III/3061 Štrba - Šuňava uzavretá. Obec Šútovo (cesta III/2134) a obec Ratkovo (cesta III/2135) vyhlásili mimoriadny stav.

Snehové reťaze pre vozidlá nad 3,5 tony sú potrebné na ceste II/558 Stakčín - Ulič, na cestách III. triedy v obvode Stakčín a pre všetku dopravu na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá.

Celú zimnú sezónu sú uzatvorené horské priechody: HP Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom) pre vozidlá nad desať metrov, HP Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová), HP Šútovce (cesta III/1774). HP Skýcov (II/511) pre vozidlá nad 3,5 tony.

Neudržiavané cesty v zime: II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské podhradie, III/3227 v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576) sú uzatvorené pre všetku dopravu.

Zvýšená lavínová hrozba prevláda v Západných i Vysokých Tatrách



Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aktuálne prevláda vo vyšších polohách Vysokých a Západných Tatier. V ostatných pohoriach je mierna lavínová hrozba, druhý stupeň.

Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v piatok informoval, že situácia sa vplyvom priaznivých teplôt a štvrtkového (17.1.) mierneho oteplenia všeobecne zlepšila, i keď určité lavínové riziko pretrváva naďalej. „Hlavným problémom je previaty sneh z posledného sneženia, ktorý je uložený najmä na záveterných svahoch východných, juhovýchodných a južných expozícií, kde vytvoril doskový sneh, snehové vankúše a preveje,“ ozrejmil.

Dodal, že uvoľnenie doskových lavín je možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj menšie a stredné spontánne lavíny na strmých svahoch.

Na horách sa v piatok začína opäť ochladzovať. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus desať do mínus jedného stupňa Celzia. V najvyšších polohách Vysokých Tatier bolo mínus 14 až mínus deväť stupňov. „Za posledných 24 hodín pripadlo do troch centimetrov nového snehu. Celková výška snehu dosahuje nadpriemerné hodnoty. V stredných polohách je do 180 centimetrov, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 150 až 250 centimetrov. Viac snehu na danú nadmorskú výšku je v severozápadných pohoriach, to znamená v Malej Fatre a Západných Tatrách, najmenej vo východnej časti Nízkych Tatier,“ uzavrel Kyzek.

Po druhej kalamite v Ždiari sa život obyvateľov vracia do normálu


Po druhej kalamite v tomto roku sa život obyvateľov podtatranskej obce Ždiar dostáva opäť do normálu. Starosta Pavol Bekeš TASR informoval, že sa podarilo plne sprejazdniť všetky obecné cesty.

„Odpratali sme sneh aj z obecných budov, parkovísk a zastávok autobusov. Ostalo nám ešte zopár chát, kde sú cesty zaviate, ale o 16. hodine odvoláme mimoriadnu situáciu, ktorú sme vyhlásili v stredu (16. 1.),“ uviedol Bekeš. Dodal, že pri odpratávaní pomáhali všetky dostupné mechanizmy a do terénu vyrazili aj desiatky fréz a traktorov obyvateľov.

Starosta zároveň dodal, že život v obci je už v normálnom režime a situácia je omnoho lepšia ako v strede týždňa, keď takmer celú dedinu zasypal sneh. Neprejazdné boli viaceré cesty, najmä do tých menej prístupných častí obce ako Antoškovský vrch a Blaščatská dolina.

„Teraz je už situácia úplne iná a aj všetky naše lyžiarske strediská sú pripravené na príchod lyžiarov, ktorí si budú môcť užiť zjazdovky s množstvom prírodného snehu. Okrem zjazdného lyžovania je u nás upravených aj množstvo bežeckých tratí,“ uzavrel Bekeš.