Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovák v Rumunsku: V Nadlaku žijú významní krajanskí spisovatelia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

V Nadlaku fungujú slovenské školy, v kostoloch sa káže po slovensky. Obec má podľa neho zhruba 7500 obyvateľov, z toho okolo 3500 Slovákov.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Rumunská obec Nadlak je známa tzv. nadlackým fenoménom. Žije tu mnoho slovenských krajanov, ktorí sú zároveň významnými spisovateľmi. Pre TASR to uviedol tamojší rodák Ivan Miroslav Ambruš, ktorý je predsedom Kultúrnej a vedeckej spoločnosti Ivana Kraska.

Ambruš sa narodil v Rumunsku, prvýkrát sa dostal na Slovensko, keď mal 31 rokov. Talent na písanie podľa vlastných slov zdedil po otcovi. U nich doma sa prirodzene rozprávalo po slovensky, jeho predkovia sa presťahovali na Dolnú zem pred 300 rokmi.

"Je taký zázrak, ktorí nazvali nadlacký fenomén, lebo v Nadlaku pôsobia siedmi členovia spisovateľskej obce Rumunska. Píšeme po slovensky, ale rumunské publikum pozná našu tvorbu prostredníctvom prekladov. Sme uznávaní, dostávame aj ceny. Je to ojedinelý fenomén," vysvetľuje Ambruš.

V Nadlaku žije podľa neho silná komunita Slovákov so záujmom o literatúru. "Máme aj vydavateľstvo, kde sa vydávajú slovenské knihy a usporiadavame kultúrne akcie. Každoročne už desať rokov organizujeme konferenciu na tému, ktorá je zameraná na aktivitu dolnozemských Slovákov," približuje Ambruš činnosť spoločnosti pomenovanej po slovenskom básnikovi Ivanovi Kraskovi, ktorý v Rumunsku študoval.

"Byť Slovákom, to je stav. Mám aj jednu báseň na túto tému. Je to všetko v nás, rodíme sa s tým cítením. Sme hrdí na to, že sme Slovákmi," uvažuje Ambruš. Ako dodáva, v Nadlaku fungujú slovenské školy, v kostoloch sa káže po slovensky. Obec má podľa neho zhruba 7500 obyvateľov, z toho okolo 3500 Slovákov.