Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

SNS: Obálku s bielym práškom dostal v minulosti aj A. Hrnčiar

Zdenko Kozák a predseda SNS Andrej Danko. Foto: Archív SNS

Slovenská národná strana si kladie otázku, či niektoré správy o ohrození politických predstaviteľov a zároveň kandidátov nie sú len mediálnym divadielkom, vyhlásil na margo Siete predseda SNS Danko.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Obálku s bielym práškom, aká bola aktuálne doručená strane Sieť, dostal v minulosti aj prvý podpredseda Siete Andrej Hrnčiar. Pre TASR to uviedol predseda SNS Andrej Danko.

"Slovenská národná strana si s počudovaním kladie otázku, či niektoré poplašné správy o ohrození politických predstaviteľov a zároveň kandidátov nie sú len mediálnym divadielkom pre verejnosť. Je totiž na zamyslenie najnovšia informácia strany Sieť o tom, že jej bol doručený biely prášok v obálke, ktorý by mohol byť nebezpečný," vyhlásil Danko.

Vyhrážky z minulosti

Danko dodal, že výhražné listy, maily či doručené obálky s práškom dostával v minulosti kandidát na primátora mesta Martin Andrej Hrnčiar (Sieť). "Je na zamyslenie, že obálku s bielym práškom dostal aj 9. januára 2013, rok predtým dostal obálku s ostrou nábojnicou a v roku 2010 výhražný e-mail, podľa ktorého, ak sa nevzdá kandidatúry, skončí zle," upozorňuje Danko. "Je na zamyslenie, že podobné zásielky prídu spravidla pred voľbami, tak ako teraz, keď obálka s bielym práškom s vyhrážkami predsedovi strany prišla do centrály Siete týždeň pred komunálnymi voľbami, v ktorých podpredseda strany kandiduje ako primátor veľkého mesta," dodáva.

V Martine ohlásil 10. septembra 2014 kandidatúru na post primátora mesta Andrej Hrnčiar (vpravo). Na jeho podporu ho prišiel povzbudiť predseda strany Sieť Radoslav Procházka (uprostred) a poslanec ŽSK Imrich Žigo (vľavo).
Foto: FOTO TASR/Pavol Ďurčo


SNS si podľa Danka kladie otázku, či nejde viac o divadielko, mediálny cirkus a šikovnú predvolebnú kampaň strany Sieť a Andreja Hrnčiara. "Ak áno, podľa SNS sa voliči takouto komédiou nedajú oklamať, neskočia na ňu a pri voľbách si zachovajú zdravý úsudok," tvrdí Danko.

"Sám som na nedávnom stretnutí s kandidátom SNS na primátora mesta Martin Zdenkom Kozákom vyslovil nádej, že tento raz pred komunálnymi voľbami nedôjde k žiadnemu podobnému 'incidentu', ktorého obeťou by bol terajší podpredseda strany Sieť," uvádza predseda SNS.

"Verím, že voliči si vyberú kandidáta podľa jeho programu a podľa priorít a hodnôt, ktoré presadzuje. SNS takého kandidáta má, a preto vyzýva občanov, aby volili za primátora Martina jej kandidáta Zdenka Kozáka," vyhlásil Danko.

Reakcia Siete

Podozrenia SNS považuje hovorca Siete Ján Orlovský za scestné. "Šírenie poplašnej správy je trestným činom a dva dni pred voľbami si neviem predstaviť väčšiu kompromitáciu a koniec celého úsilia nielen v komunálnych voľbách ako to, že by polícia vystopovala túto aktivitu k Sieti," poznamenal Orlovský.

Obálka s práškom

Obálka doručená do centrály strany Sieť neobsahovala nebezpečnú látku. Predbežný výsledok analýzy Úradu verejného zdravotníctva SR vylúčil prítomnosť antraxu. Informovala o tom bratislavská policajná hovorkyňa Karina Považanová.

Do centrály strany Sieť na Röntgenovej ulici dnes ráno poslali obálku s práškom. Polícia a hasiči uzavreli prvé poschodie a evakuovali časť mimo kancelárie Siete.

Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave V. začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci trestného činu šírenia poplašnej správy, priblížila Považanová.

Martin Dubéci zo Siete pre TASR povedal, že obálka obsahovala aj výhražný list, v ktorom sa píše o fyzických útokoch na Radoslava Procházku a Miroslava Beblavého.

Do kontaktu s podozrivou látkou, ktorá sa ukázala ako nie nebezpečná, prišlo podľa informácií, ktoré má k dispozícii polícia, 12 ľudí. Tí sa v inkriminovanom čase nachádzali v miestnosti, kde bola obálka otvorená.