Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45 h: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 15. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 15. apríla 2024 - 11.45 h.



Teherán Iránske letiská dnes obnovili prevádzku po dočasnom prerušení z dôvodu víkendového útoku Iránu na Izrael. Irán v noci na nedeľu prvýkrát priamo zaútočil na Izrael dronmi a raketami. Izraelu a jeho spojencom sa však podarilo zostreliť väčšinu z nich. Izrael zatiaľ neprezradil, ako by mohla vyzerať jeho reakcia.

Káhira - Americké sily zostrelili v sobotu a v nedeľu vyše 80 útočných dronov a najmenej šesť balistických rakiet vypálených z Iránu a Jemenu na Izrael.

Paríž - Francúzsko pomôže urobiť všetko pre to, aby zabránilo "požiaru" na Blízkom východe po dronovom a raketovom útoku Iránu na Izrael. Vyhlásil to dnes francúzsky prezident Emmanuel Macron.



Bratislava - Medziročná inflácia sa z februárovej hodnoty 3,4 desatiny percenta znížila v marci na 2,3 a bola tak najnižšia od začiatku leta 2021. Oproti februáru vzrástli spotrebiteľské ceny tovarov a služieb o desatinu percenta. Informoval o tom Štatistický úrad.



Bratislava - Viacerí členovia Súdnej rady SR navrhujú odvolanie Jána Mazáka z funkcie jej predsedu. Argumentujú zneužitím funkcie na neoprávnené zbieranie informácií voči sudcom. Navrhovatelia o tom informovali na webe pravnelisty.sk. Mazák čelil návrhu na odvolanie aj v závere roka 2023. Za návrh vtedy hlasovalo deväť členov rady, čo nestačilo na odvolanie.

Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava/Pezinok - Súdny proces s obžalovaným Miroslavom V. v kauze vraždy jeho exmanželky pokračuje na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku výsluchom svedkov a znalca z odvetvia kynológie. Prokurátor Generálnej prokuratúry Daniel Lipšic podal na Miroslava V. vlani v septembri obžalobu pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy.



Bratislava - Na horách stredného Slovenska treba podvečer počítať so silnejším vetrom. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Platia pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Banská Bystrica a Brezno, podobne i pre Popradský okres a severovýchod krajiny.



Bratislava - Polícia vyšetruje vraždu v bratislavskej Petržalke. V nedeľu podvečer našla na Jasovskej ulici mŕtveho muža.



Bratislava - Po uhryznutí kliešťom možno krv a jej zložky darovať najskôr po jednom mesiaci. Darcovia však nemôžu mať prejavy vedľajších príznakov. Upozornila na to Národná transfúzna služba.



Singapur - Ceny ropy dnes ráno mierne klesli, ale držia sa blízko nedávneho päťmesačného maxima. Vývoj na trhu ovplyvňujú zhoršujúce sa geopolitické podmienky na Blízkom východe a obavy z narušenia dodávok z tohto regiónu.



New York - Donald Trump sa dnes ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postaví pred súd v trestnom konaní. V New Yorku sa výberom poroty začne proces v kauze podplácania pornoherečky.



Tokio - Teplota v meste Sapporo na severe Japonska prekročila dnes 25 stupňov Celzia v najskoršom období roka od začiatku meteorologických meraní. V tomto meste sa v roku 1972 konali zimné olympijské hry a každú zimu sa tam koná festival ľadových sôch.



Jakarta - Záchranári potvrdili 18 obetí na životoch po zosuve pôdy, ktorý v noci na dnes zasiahol indonézsky ostrov Sulawesi.

Na snímke záchranári hľadajú preživších po zosuve pôdy, ktorý zasiahol indonézsky ostrov Sulawesi v noci nedeľu 14. apríla 2024.
Foto: TASR/AP


New York - Slovenský hokejista Martin Pospíšil prispel jednou asistenciou k výhre Calgary Flames nad Arizonou Coyotes 6:5 v nočnom zápase NHL. Hráči Vegas zvíťazili nad Coloradom 4:3 po predĺžení, Carolina vyhrala v Chicagu 4:2 a pripísala si piaty triumf v sérii.



Utica - Kanadské hokejistky zvíťazili vo finále majstrovstiev sveta nad domácimi hráčkami USA 6:5 po predĺžení a získali trinásty titul v histórii.



Ramona - Litovský atlét Mykolas Alekna vytvoril nový svetový rekord v hode diskom. Na včerajšom mítingu Throws Series World Invitational v Oklahome triumfoval výkonom 74,35 metra a pokoril takmer 38-ročné maximum Nemca Jürgena Schulta s hodnotou 74,08 m z júna 1986.


Na archívnej snímke zo 14. apríla 2024 litovský atlét Mykolas Alekna pózuje na pódiu po zisku striebornej medaily v hode diskom na MS v atletike v americkom Eugene.
Foto: TASR/AP