Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 15. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 15. apríla 2024 - 5.45 h.



Teherán - Iránske Revolučné gardy v sobotu večer spustili odvetný útok na Izrael. Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí varoval Izrael, že bude "potrestaný" za letecký útok na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask z 1. apríla, pri ktorom zahynulo sedem príslušníkov iránskych Revolučných gárd vrátane dvoch generálov. Útok si dovedna vyžiadal 12 obetí.

- Americký prezident Joe Biden prisľúbi neochvejnú podporu Izraela, na ktorý zaútočil Irán.

- Severoatlantická aliancia odsúdila iránsky útok na Izrael. Označila ho za "eskaláciu" napätia v regióne a všetky zúčastnené strany vyzvala na zdržanlivosť.

- Iránsky veľvyslanec pri OSN Amír Saíd Iravání na pôde Bezpečnostnej rady OSN uviedol, že Teherán pri svojom bezprecedentnom útoku na Izrael "využil svoje právo na sebaobranu".



Bratislava - Slovensko odsudzuje iránske útoky na Izrael. Vyzýva na zdržanlivosť a vrátenie sa k hľadaniu mierových riešení pre Blízky východ.



Bratislava - Premiér Robert Fico by privítal, keby bol Peter Pellegrini ako prezident ľavičiarom, aby mohli pokračovať v sociálnej politike. Očakáva, že Pellegrini bude nadstranícky, ľudový prezident. Povedal to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Slovensko podľa Fica odmieta tzv. Migračný pakt EÚ. Deklaruje tiež, že s Európskou komisiou komunikuje denne v súvislosti s vyplácaním eurofondov.



Bratislava - Strana Hlas-SD nezdieľa názor premiéra Roberta Fica na obsadenie funkcie predsedu Národnej rady SR. Hlas-SD pripomína, že koalícia sa riadi platnou koaličnou zmluvou, ktorá vychádza z pomerov po parlamentných voľbách. Po prezidentských voľbách sa podľa Hlasu-SD tieto pomery nezmenili. Fico povedal, že pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol predsedom NR SR šéf SNS Andrej Danko.



Bratislava - Post nového šéfa Národnej rady SR budú v koalícii riešiť pravdepodobne až po júnových eurovoľbách. V diskusnej relácii RTVS to povedal poslanec parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SD).



Bratislava - Vláda sa rekonštruovať nebude, ministerské posty sú jasne rozdelené. Vyhlásil to vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v diskusnej relácii TA3. Vie si predstaviť šéfa SNS Andreja Danka na poste predsedu parlamentu, je to však podľa neho na rozhodnutí strany strany Hlas-SD.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR sa po vyše dvojmesačnej prestávke vrátia zajtra popoludní do lavíc. Na 12. schôdzi NR SR ich čaká vyše 100-bodový program. Riešiť by mali okrem iného aj ústavný zákon k téme odstrelu medveďov. Na riadnu schôdzu sa odsunul aj návrh na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS).

Bratislava - Vysokoškoláci sa môžu do 15. mája prihlásiť na stáž v Kancelárii Národnej rady SR.



Pittsburgh - Akcionári americkej oceliarne U.S. Steel v piatok schválili jej prevzatie japonským koncernom Nippon Steel za 14,9 miliardy USD (13,99 miliardy eur). Politici v USA sú čoraz viac proti transakcii.



Bratislava - Hlasovať v júnových eurovoľbách na území SR môže aj občan iného členského štátu Európskej únie nad 18 rokov, ktorý má na Slovensku trvalý pobyt. Musí však predložiť najneskôr do 29. apríla žiadosť a vyhlásenie. Takýto volič bude rozhodovať o slovenských europoslancoch.



Detva - V lokalite Želobudská skalka na Poľane napadol a zranil včera medveď dve osoby.



Bratislava - Polícia upozorňuje vodičov na dopravné obmedzenia v časti diaľnice D2 smer Bratislava, ktoré budú platiť od dnes. Súvisia s opravou pravého jazdného pruhu s krajnicou.



Berlín - Nemecko dodá Ukrajine v poradí už tretí systém protivzdušnej obrany Patriot.



Moskva - Posledný zo šiestich reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne uviedli v sobotu do stavu tzv. studenej odstávky, čo je najbezpečnejší prevádzkový režim.



Tel Aviv - Izraelská bezpečnostná služba Mossad oznámila, že palestínske militantné hnutie Hamas odmietlo najnovší návrh medzinárodných sprostredkovateľov na prímerie vo vojne v Pásme Gazy.



Split - Slovenský tenista Jozef Kovalík získal titul v dvojhre na challengeri 75 v chorvátskom Splite.



Varese - Slovenský veslár Peter Strečanský v 1. kole pretekov Svetového pohára v talianskom Varese obsadil v neolympijskom skife ľahkých váh tretie miesto.