Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

O.SUKEĽ: Lekárnik je prvolíniový konzultant, vie posúdiť vaše problémy

O. Sukeľ v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Farmaceut tu nie je len na to, aby objednal liek, ale aj aby k nemu vedel zabezpečiť kvalifikovanú informáciu, povedal pri príležitosti 25. výročia Slovenskej lekárnickej komory jej prezident O.Sukeľ.

Bratislava 5. novembra (Teraz.sk) – Úlohou lekárnika zďaleka nie je len predaj lieku pacientovi. Je prvolíniovým konzultantom, vie pacientovi poradiť nie len s výberom lieku, ale aj s tým, či si vystačí so samoliečbou alebo je potrebná návšteva lekára. „Farmaceut nejde diagnostikovať pacienta, ale vie kvalifikovanými otázkami zistiť, či si stav vyžaduje lekárske ošetrenie,“ povedal v TABLET.TV pri príležitosti 25. výročia Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) jej prezident Ondrej Sukeľ.

„V roku 1996 bola vydaná publikácia, ktorá definovala pojem farmaceutická starostlivosť. Presun ku klinickej orientácii, z produktu na pacienta je tu badateľný,“ zdôraznil. „Pomáhajúce profesie sú poznačené vysokou dávkou informačnej asymetrie, vysokou dávkou vzťahu toho, kto poskytuje službu k jej prijímateľovi,“ dodal prezident SLeK.

Okrúhle výročie oslávi komora 13. novembra slávnostným snemom, na ktorom ocenia desať výnimočných farmaceutov cenou „Artemide – uznanie SLek za výnimočný prínos lekárnika“. Cena získala meno po Saleziánovi Artemide Zattim, ktorý si získal uznanie lekárnikov celoživotnou obetavou prácou pre pacientov.



„Laureáti už sú vybraní. Výber prebiehal tak, že sme oslovili mestá, obce, samosprávne kraje, štyri najväčšie cirkvi. Oslovili sme verejnosť, či už cestou agentúr, cez tlačovú konferenciu, bolo to publikované v médiách, odvysielané v televízii. Na našej internetovej stránke bol formulár, kde mohli ktoríkoľvek pacienti nominovať svojich farmaceutov,“ vysvetľuje Sukeľ.

„Cieľom bolo neoceniť ani tak verejne známe osobnosti alebo funkcionárov komory, ale poukázať práve na to, že komora nie je tvorená funkcionármi, ale že je to 5000 lekárnikov, ktorí dobre bežne vykonávajú svoju prácu v mieste v ktorom pôsobia,“ dodal.

Možnosť nominovať svojich lekárnikov dostane verejnosť pravdepodobne aj na budúci rok. „Chceme z toho urobiť tradíciu a každoročne, alebo aspoň v pravidelných intervaloch by sme vždy chceli poukázať na nejakých farmaceutov, ktorí sú užitoční v mieste svojej profesie,“ poznamenal.

„Historicky boli kampane zamerané na prezentáciu farmaceuta ako odborníka, kvalifikovaného experta na lieky. Teraz by sme chceli upriamiť pozornosť na pacienta, ktorý je zmyslom našej činnosti a vzdelania. Poukázať na to, že vzdelanie, kvalifikácia a odbornosť nie je niečo samoúčelné, ale prostriedok pomoci iným ľuďom,“ zdôraznil prezident SLeK.