Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Suťaž Slávik Slovenska predstaví víťazov na galakoncerte

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spevácka súťaž Slávik Slovenska je prísne postupová od svojich začiatkov. Začína sa každoročne vo februári triednymi a školskými kolami.

Bratislava 28. júna (TASR) - Spevácka súťaž Slávik Slovenska si v týchto dňoch zapísala už 31. ročník. Národné finálové kolo sa uskutoční dnes dopoludnia v koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu, následne popoludní je pripravený slávnostný galakoncert víťazov a hostí. Účinkujúcich bude sprevádzať Ľudová hudba POLUN (Podjavorinské ľudové nástroje) pod vedením Michala Stískala.

Súťaž organizuje Občianske združenie Slávik Slovenska, predsedom ktorého je Peter Dvorský. Výkonný výbor súťaže sa skladá zo zástupcov Spolku hudobného folklóru, z pedagógov, podporovateľov a priaznivcov.

Spevácka súťaž Slávik Slovenska je prísne postupová od svojich začiatkov. Začína sa každoročne vo februári triednymi a školskými kolami. Víťazi postupujú na okresné kolá, víťazi okresných kôl postupujú na krajské kolá. Z víťazov okresných kôl sa potom sformuje finálová zostava, ktorú reprezentujú víťazi troch kategórií zo všetkých krajov Slovenska. Dovedna ich je 24. Tí sa potom v národnom finálovom kole uchádzajú o najvyššie méty: zlatých, strieborných a bronzových Slávikov Slovenska.

Prvý ročník tejto populárnej súťaže sa uskutočnil v roku 1991, jeho víťazom bol Michal Seredič z Nitry, víťazom druhého ročníka bol Michal Čierny z Bratislavy, tretí ročník v roku 1993 vyhral Jaroslav Pavliga zo Starej Lesnej.